LKAB förnekar gruvbrytning under samhället
LKAB säger att deformationen i gatan inte är orsakad av gruvbrytningen.- Om Bror Wallgren misstänker att gruvan orsakat skador på huset ska han anmäla det till LKAB. - Om det nu inte är så att skadorna uppkommit på grund av husets ålder, vilket är vanligt, säger Anders Lindberg, informatör vid LKAB.
Plombering
- Vi har satt en plomb med asfaltsmassa i hålet. Jag har svårt att säga vad hålet beror på. När man grävt va-ledningar så blir det alltid sättningar och det har regnat lite mer i sommar. Gatan ligger ju flera hundra meter från gruvverksamheten, så det är inte stor sannolikhet att det har med gruvan att göra, säger Alf Waara.
Undersökningsort
Anders Lindberg säger att det aldrig förekommit gruvbrytning under Köpmangatan.
Däremot det finns en undersökningsort på nivå 815.
Det betyder 600 meter under markytan.
- En enda tunnel och den ensamma tunneln kan inte orsaka hålet. Vi har inte brutit någon malm där och då förekommer det inga deformationer. När man är orolig ska man vända sig till LKAB, det är bra att allmänheten kommer med tips till oss. Om man misstänker att gruvan orsakat skador ska man anmäla det till LKAB, säger Anders Lindberg.
På kartor
Monika Quintero, avdelningschef för gruvteknik i LKAB, är ansvarig för att följa upp deformationer orsakade av gruvverksamheten.
- Vi bryter normalt aldrig utanför vårt koncessionsområde. Det enda vi bedriver utanför koncessionsområdena är undersökningsarbeten, säger hon.
Förekom gruvbrytning under samhället på 50-60-talen?
- Jag vet faktiskt inte, men alla områden som vi överhuvudtaget har brutit finns på våra gruvkartor, säger hon.
Mätprogram
LKAB har under våren och sommaren 2009 installerat 250 mätplintar i Malmberget.
På plintarna placeras GPS-instrument som mäter deformationer och rörelser i marken.
- Vi håller på med ett nytt mätprogram och där räknar vi med att vi ska få en mätserie så vi kan se hur stora deformationerna är runt våra industriområden, säger Monika Quintero.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!