Luleå Lars-Erik Persson, 65, professor i tillämpad matematik vid Luleå tekniska universitet, räknar med att köra sitt 50:e Vasalopp/öppna spår i år.
- Jag åker tåg ner så i dessa tider man ju inte om det kommer fram..., säger han.
Söndag och måndag åker han öppet spår och söndagen den 7 mars kör han det stora Vasaloppet.
Premiär 1971
Han har åkt Vasaloppet sedan 1971, med undantag för det gånger som loppet har blivit inställt. Hittills har det blivit 36 Vasalopp och elva öppna spår. De senaste åren har han åkt båda öppna spåren och Vasaloppet, något som ingen annan från Norrbotten har gjort!
- När jag som 60-åring gjorde det för första gången intervjuades han i radio och då påstods att jag var den förste 60-åring att göra det och ingen har protesterat.
Hur kommer det sig att du började med att åka Vasaloppet?
- Det var när jag sprang fjällorienteringen tillsammans med Jan-Erik Hasselström (pappa till världsmästaren i skidorientering Lena Hasselström reds. anm). Han tyckte att jag var så bra på att återhämta mig snabbt och föreslog att jag skulle prova.
- Jag åker ju ett öppet spår på sex timmar och då finns de många som åker ett lopp på tolv timmar. Då kan jag ju köra två öppet spår á sex timmar och då får jag ju vila emellan!
Och du kommer att fortsätta?
- Ja, det vet man ju inte. Jag har ju fyllt 65 år. Men som det känns nu så fortsätter jag.
Du är ju matematikprofessor. Passar matematik och skidåkning ihop?
- Det fungerar alldeles utmärkt. Jag hinner fundera ut mycket under loppen, ingen stör mig och det ger mig inspiration i mitt arbete. Jag har ju engagerat mig hårt för att inspirera i det fantastiska ämnet matematik. Jag håller inspirationsföreläsningar runt om i länet. Jag har ju varit handledare för ungefär 40 doktorand, och det tror jag har fungerat tack vare min skidåkning. Jag har tid att strukturera och fundera. Det är rogivande och ingen stör mig.
Stålsicklat
Lars-Erik Person åker numera år stålsicklat, det vill säga utan skidvalla. En metod som har tagits fram av Leonid Kuzmin vid Luleå tekniska universitet.
I en licentiatavhandling för fyra år sedan visade han att stenslipning är onödigt och att glidvalla inte behövs för att skor ska glida bra. I stället räcker det att stålsickla, borsta och åka direkt på belaget och detta ger till och med bättre glid än stenslipade och glidvallade skidor.
Bra för motionärer
Lars-Erik Persson var först tvivlande till metoden men ändrade sig snabbt.
- Jag var opponent när hans avhandling lades fram. Jag trodde först inte på metoden men testade den på Ormberget. Jag åkte sammanlagt två hela Vasalopp och kunde konstatera att det är det bästa för motionärer, enkelt och säkert.
Används metoden vid OS?
- Jag gissar att den används delvis. Men det där med vallning och glid under skidorna är ju mycket hemligt...