Polismannen och konstnären, vår far, farfar, morfar och svärfar Åke Zachari har avlidit i juli 2013 vid en ålder av 80 år.

Åke föddes 1933 i Akulle by och växte upp där och i Övertorneå där han också bodde de sista åren i livet.

Hela sitt arbetsliv ägnade han åt arbetet som polis i Tornedalen med början 1955 i Töre och Övertorneå och på senare år i Haparanda fram till pensioneringen. Han var mycket omtyckt av sina arbetskollegor och trivdes med sitt arbete.

Han tjänstgjorde för Sverige vid 12:e bataljonen i FN-insatsen i Kongo 1961, för vilken han och de andra belönades med Nobels Fredspris 1988.

Åke var aktiv på fritiden. Fysiska sporter som simning och backhoppning var han mycket aktiv i under unga år. Hans talang för målning upptäcktes redan i tonåren då en finsk konstnär, Arno Ahtaja, var på besök i Övertorneå och Åke fick måla med honom.

Åke gick kurser och övade målningstekniker. Måleriet blev sedan och resten av livet en stor fritidssysselsättning och avkoppling för honom.

Många vackra tavlor, inte minst dem med olika naturmotiv, har vuxit fram under penseln genom åren och hänger hos släkt, vänner och i offentlig miljö. Han deltog i flera utställningar och vernissager.

Att plocka skogens bär och fiska var stunder av njutning för Åke. Fisket kunde han utöva på allvar under ett antal år när han bodde på Seskarö nära havet.

Åkes hustru Leila gick bort mycket hastigt och oväntat 2010. Detta blev en stor förlust och sorg för honom och familjen.

Vi tänker nu att Åke åter förenas med Leila och får vila i frid.

Begravningen sker i stillhet den 16 augusti i Övertorneå kyrka.

?Barnen med familjer