De sista tappra entusiasterna

Caravan Club Norrbottenssektionen har haft sin sista träff för säsongen på Västra Kajen i Piteå.

Historia. Här berättar Tomas och Karin som driver campingen Västra kajen i Piteå om hur de första tio åren som de drivit den varit.

Historia. Här berättar Tomas och Karin som driver campingen Västra kajen i Piteå om hur de första tio åren som de drivit den varit.

Foto: Fotograf saknas!

Norrbottens län2017-10-12 06:00

Vädret har inte varit det bästa den senaste tiden, och veckorna före träffen hade det regnat massor, så det var rejält blött på många ställen på campingen. Trots det var det nästan 40 ekipage som kom. En av Västra kajens två ägare, Tomas, hjälpte som vanligt till med att hitta platser som höll för vagnarna, så det blev bra i alla fall. Fredag kväll hade det slutat regna så vi kunde vara ute och grilla den sedvanliga korven. Vi hade med ett eget fyrfat att grilla på och korven hade strykande åtgång som vanligt.

Lördag förmiddag var det många som passade på att fika på Hembageriet som hade gett oss ett fantastiskt erbjudande på hela 25 procents rabatt. En tipsrunda på campingen hör också till upplägget på våra träffar. Den här gången handlade det om Piteå och pitemål. Inte lätt för den som inte är infödd. Vem vet till exempel vad en tendrik är? (häftstift).

Lördag kväll var det dags för middag – och vi skulle sitta utomhus! Vi hade beställt mat från ett cateringföretag men bord, stolar och tallrikar var våra egna. Det var 9,5 grader ute men vinden hade mojnat så det gick riktigt bra. Alla satt kvar i flera timmar och hade det väldigt trevligt. Någon hade tagit med kupévärmare som blåste varmluft på dem, men de flesta hade bara klätt sig varmt.

Eftersom Västra Kajen firar 10 år som camping i år hade vi bett Tomas och Karin berätta smått och gott från den tiden. Det blev både kul och intressant. Han berättade om hur det började, och det var inte med camping utan med hans och Karins båtintresse. De trafikerade Piteälven med båt och hade folk med sig som de serverade fika. Det blev ju ganska primitivt, så när Piteå kommun sökte någon som kunde starta campingverksamhet på Västra Kajen nappade de. Men inte utifrån enbart camping utan de tänkte att man kunde använda köket som fanns för att koka kaffe mm. När de sedan började göra iordning marken för camping kom många pitebor dit och var nyfikna, och då passade Tomas på att visa dem runt och berätta om sina idéer. Det här spred sig via mun till mun, och det är egentligen så ryktet om Västra Kajen spritt sig. Tomas valspråk är ordning och reda och service – och det vet ju alla som varit där att det stämmer. Det där lilla extra har gett ringar på vattnet inte bara i Sverige.

Tomas kallar sig för den analoga delen av paret och Karin för den digitala, och apropå det berättade han en rolig episod med en norrman som var lite skrytsam om Internet. Han sa att han hade 5.000 följare på nätet. Då svarade Tomas: ”Och i fjol hade jag 6.000 som följde mig – på cykel!”

Många turister såväl som pitebor har varit och ätit räkmackor på kajen, och Tomas fick en fråga hur många mackor de gör per säsong. Tomas visste inte säkert, men att de gör av med 2,5 ton räkor visste han. Kanske runt 10 000 mackor, trodde han. Sedan avslutade han sitt berättande med att förklara att de inte ens är halvvägs i sina planer för Västra Kajen. Vi har med andra ord mycket att se fram emot.

Lasse Lindvall, stöttepelare i Ersnäsrevyn, finns med i vårt gäng och han passade på att bjuda på några härliga historier som extra krydda efter Tomas och Karin, så det blev en höjdarkväll trots vädret. När kylan kröp på framåt kvällen drog sig en del tillbaka till sina vagnar, men de sånglystna intog köket och sjöng tills det var dags att tystnaden skulle lägga sig över campingen.

Söndag morgon visade sig faktiskt solen en liten stund när det var dags för avslutningsfika – också utomhus, förstås. Man hade dukat upp ett fikabord och ett prisbord för tipsrundan och lotteriet. Många företag i Piteå med omnejd och Piteå kommun hade skänkt priser. Några hade verkligen turen på sin sida och vann ett flertal priser – men så är det ju. Olika falla ödets lotter, som man säger.

Vi hade fått låna ett elektriskt stödhjul från Biltema som den som ville fick prova att manövrera på söndagen när regnet hade upphört. Det är ett enklare alternativ till en mover som man kan koppla till husvagnens stödhjul och styra vagnen utan dragbil, något som är bra på trånga campingar.

Nu återstod bara att packa ihop sina vagnar och med lite vemod ställa undan vagnen för vinterförvaring – eller som för andra med förväntan börja resan mot varmare breddgrader.

Vi vill passa på att framföra ett stort tack till alla sponsorer och alla som hjälpte till att göra helgen så lyckad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!