Bland träden bakom huset har
Katerina Rodiouchkina, 18, Luleå, sin forskning.
Nu har resultaten tagit henne till världens största tävling för tekniskt och naturvetenskapligt intresserade ungdomar i Pittsburgh, USA.
I vår har Katerina Rodiouchkina, 18, vunnit Unga forskares tävling i norra Sverige. Där kvalificerade hon sig till riksfinalen i Stockholm.
Där vann hon och två andra priset som innebär en resa till världens största naturvetenskapliga tävling för ungdomar, Intel International Science and Engineering Fair i Pittburgh, USA.
Men det hela började i skogen bakom hennes hem på Porsön i Luleå. Det var när hon var ute med hunden som hon började intressera sig för björkarna.
Det är det som hon hittills imponerat två jurygrupper med är projektarbetet: borupptagningsprocessen i björkar.
Bor är ett grundämne som behövs för att växter ska få stadga i cellväggarna, ska växa och överleva. Speciellt i norra Sverige är halterna av bor låga. Därför gödslar skogsindustrin med bor. Men exakt hur mycket som behövs vet man inte.
Det Katerina har gjort i sitt vinnande projektarbete är att hon valt ut tre björkar som hon gödslat med bor.
- Man vet inte hur mycket av bor som tas upp så det är svårt för skogsindustrin att dosera.
Genom att använda anrikat bor har hon kunnat urskilja det ämne som hon tillsatt från det naturliga boret i marken. Så har hon analyserat björkarnas blad under en hel växtperiod.
- Jag kom fram till att träden bara tog upp cirka 1,5 procent av det bor jag tillsatte. Det innebär att skogsindustrins gödning kan vara ineffektiv. Om man ökar halten bor skulle undervegetationen kunna ta skada.
Hon tillsatte också grundämnet rhenium. Detta för att det finns en tes att det finns en särskild transportör för bor.
- Jag ville se om det fanns någon skillnad i upptagning av bor och rhenium. Det visade sig att ämnena togs upp lika mycket. Försöket visade alltså inte på någon särskild transportör.
Om ett par veckor åker hon till USA. Vid Intel International Science and Engineering Fair är det 1 600 deltagande projekt.
- Det ska bli jättekul att träffa en massa andra unga forskare från hela världen. Jag har en vecka där. Sedan ska vi resa till New York och Miami.
Rodiouchkina går trean på naturvetenskapsprogrammet i Luleå och hon planerar kommande universitetsstudier.
- Jag har valt biologi/molekylärbiologi i Uppsala. Jag vet inte om jag ska välja inriktningen för hållbar utveckling eller den mot läkemedelsindustrin. Men jag vill bli forskare och jag vill doktorera.