Allt började med samarbete föreningarna mellan och Gränsresor Kalix. Strokeföreningarna i Norrbotten beslutade 2016 att hitta en resa där hotellet är delvis handikappanpassat och att träningsmöjligheter finns. I januari i år var de klara med resmål vilket blev Kreta och Geraniotis Rullstolar med vikter och andra bestämmelser måste uppges till vald researrangör.
Inre Kraft Boden ville hänga med på resan med några av sina brukare bland annat MS drabbade. Lasse Backe sjukgymnast och Bernt Svarvare mental tränare.
Sammanlagt anmälde sig 41 personer. I planeringen ingick att söka bidrag från Region Norrbotten vilket degjorde och överlämnade i mars månad.
Strokedrabbade måste få förmågan att omvandla smärta, förlust och mental trötthet till en resurs/språngbräda för att återfå ny styrka och kraft. Träning återskapar funktion efter stroke.
De varvade även träning med ”tankens kraft” det vill säga mental träning och; säger du att det inte går – då går det inte. Modern forskning har visat att hjärnan är flexibel och plastisk. Hjärnan är universums mest komplexa organ.
Livet fick en nystart för flera av ”eleverna”. De gick framåt och blev träningsbenägna. Tillsammans i grupp blev det kraft, lust och hopp. Träningsschemat; på land förmiddagen, i bassäng eftermiddagen. Solen, värmen och gemenskapen har stor påverkan.
Den som väljer att se på livet från den ljusa sidan har en förmåga att nosa upp det positiva i tillvaron, och undviker på så sätt den stress och press som kan uppstå om man fastnar i negativa tankebanor.
Positiva tankar drar i gång vårt belöningssystem och frigör lyckohormonet dopamin, säger Nisse Simonson. Och det bästa av allt: Det är aldrig för sent att förändra sitt tankesätt!
Hjärnan är förändringsbenägen och kan lära sig nya saker hela livet.
Idag finns ingen rehabilitering sedan du skrivits ut från sjukhuset och få platser på dagrehab. När den strokedrabbade kommit lite längre i sin rehabilitering måste det kunna ordnas med gruppträning det vill säga en instruktör och massor av träningsbenägna människor som peppar varandra
Historiken ser ut så här;
Regeringen startade år 2008 rehabiliteringsgarantin 200 miljoner kronor i syfte att minska sjukskrivningarna och helst förebygga dem. År 2009, 600 miloner kronor och 2010-2012, en miljard kronor.
Totalt har alltså rehabiliteringsgarantin till och med år 2012 kostat skattebetalarna 3,8 miljarder kronor enligt SvD. Strokeföreningens vision och krav är att garantin ska gälla även i Norrbotten.