I Norrbottens senioruniversitets föreläsningsserie gästades föreningen av Solbritt och Jan Hertting. Paret Hertting är bland annat författare till böckerna ”Vinterlots i Bottenviken” och ”Sommarlots i Rödkallen”. Den här gången var de inbjudna till NorrSen för att berätta mer om de svenska världsarven. Medlemmarna bjöds på vackra bilder och intressant fakta om de 15 världsarv som UNESCO utsett i Sverige.
Norrbottens län har tre världsarv. De tre världsarv som finns i länet är Laponia, Gammelstads kyrkby och Struves Meridianbåge.
Solbritt berättade bland annat att anledningen till att Laponia är ett världsarv är för att det är ett samiskt kulturlandskap med flera tusen år gamla spår efter mänsklig verksamhet, och samtidigt Europas största sammanhängande naturlandskap. Laponia bjuder på varierande natur och skrevs in på världsarvslistan 1996. Laponia är Sveriges enda kombinerade världsarv, som utnämnts för både sina kultur- och naturvärden.
I likhet med Laponia skrevs även Gammelstads kyrkby (kyrkstad) in på världsarvslistan år 1996. Kyrkbyn med Norrlands största medeltida stenkyrka från 1492, med kyrkstugor, bostadshus, sockenmagasin och mycket mera är platsen där Luleå grundades.
Struves meridianbåge är kanske det världsarv i länet som är minst känt. Något flera medlemmar intygade.
Jan berättade att den tysk-ryske astronomen Wilhelm von Struve beslöt att använda sig av triangelmätning för att bestämma den exakta storleken och formen på jordklotet.
Struves meridianbåge består av 265 mätpunkter som ligger på 30 kilometers avstånd från varandra och sträcker sig från Norge till Svarta Havet. Mätningarna pågick mellan åren 1816 och 1855 och omfattningen och precisionen i mätningarna är anledningen till världsarvet.
I Sverige finns sju av mätpunkterna och fyra av dem ingår i världsarvsobjektet. De finns på bergen Tynnyrilaki, Jupukka, Pullinki och Perävaara som ligger i Kiruna, Pajala, Övertorneå och Haparanda. Och är man uppmärksam när man besöker någon av dessa platser kan man kanske hitta någon av mätpunkterna.
För mer information om föreningen Norrbottens Senioruniversitet, NorrSen, gå in på http://www.folkuniversitetet.se/norrsen/