Georg - 100-åring med djupt samhällsengagemang
Georg Sundström föddes i Oppigården för 100 år sedan. Han bor fortfarande kvar i sin hemby Valvträsk.
Foto: Lena Tegström
Han har alltid haft ett djupt samhällsengagemang, som föddes ur överhetens behandling av fattiga och hårt arbetande människor.
När Georg Sundström fyllde 90 skrev han Minnen från Valvträsk. Han ville dokumentera vad han varit med om under sitt liv, särskilt under ungdomsåren. Han vill skriva en fortsättning. Hans dotter nedtecknar hans berättelser, men än är den inte färdig.
Alla var välkomna
Georg föddes i Oppigården som man kan se från hans bostadshus. Han hade sex syskon och familjen hade tre fosterbarn. Det var fattigt, men de led ingen nöd, berättar han. Alla var välkomna i hemmet. En gång visade hans mor iväg en luffare som var lusig, men hon ångrade sig och barnen fick hämta tillbaka mannen. Ingen skulle behöva gå därifrån utan härbärge.
Han gick ut sexårig folkskola, men när han kom hem med avgångsbetygen var det bara att byta om och hjälpa fadern att lasta gödsel. Han hade gärna velat studera vidare, men då fanns inte den möjligheten, utan det var till att hjälpa till där hemma. Så småningom tog han och brodern Simon över hemgården.
Samhällsengagemang
I arbetet ingick skogsarbete. På vintern var förhållandena svåra. I skogskojan kunde det bli så kallt att håret frös fast i väggen. Förtjänsten var också dålig och jägmästaren kunde förhandla en hel natt om ett halvt eller kvarts öres höjning per kubikfot.
Georg Sundström var bara 15 år när tillförordnade jägmästaren ville att han och brodern skulle byta ett skifte. De blev lurade och den orättfärdiga behandlingen glömmer han nog aldrig.
Här grundlades hans samhällsengagemang och arbetarna började sedermera organisera sig för att få bättre betalt. Georg Sundström var en tid ordförande i Syndikalistföreningen och även ordförande för skogs- och flottningsföreningen. Han minns strejken en vår vid tiden för vårfloden och flottningen. Det blev mycket bråk, men slutade med ett avtal om 67 öre per timme och övertid efter tio timmars arbetsdag. Något Georg inte tycker det var något att skryta med.
Han engagerade sig senare även politiskt för socialdemokraterna och satt en tid i kommunfullmäktige i Råneå. Och han gick med i protestmarschen mot nedläggningen av Bodens sjukhus.
Nykterhetslöfte
I unga år avlade han ett nykterhetslöfte och engagerade sig även i nykterhetsfrågor.
Han träffade Nanny, som var hembiträde i grannbyn. Överläraren hade velat att hon skulle studerat vidare, men hon kom från ett fattigt hem.1935 gifte de sig och kom att betyda mycket för varandra under de 54 åren de fick tillsammans
Den första vinter som gift fick han jobb på Pontuskajen i Luleå och satte upp sitt tält där. Brandchefen beordrade honom att ta ned tältet och återkom en natt. När Georg legitimerade sig tog brandchefen hans körkort och gick därifrån.
Georg Sundström vände sig till polisen för att få hjälp och dagen därpå återkom brandchefen tillsammans med polismästaren. Han slängde körkortet på marken framför Georg, som först inte ville ta upp det, men blev beordrad av polisen.
Georg Sundström anmälde brandchefen för tjänstefel och fick hjälp av en redaktör på Flamman att göra en anmälan till JK. Det blev sedan rättegång och brandchefen blev fälld.
Två världskrig
Han och Nanny fick fyra barn, det yngsta dog endast sex månader ung.
Georg har upplevt mycket under sitt liv. Två världskrig har passerat. När han blev inkallad till I 19 i Boden 1939 hade han nyligen blivit frälst och brottades med sitt samvete om han skulle bli tvingad att skjuta en människa. Han beslutade att vägra vapen och när han meddelade detta till kompanichefen hotade denne med att skjuta honom, Nanny och barnen, men han stod orubblig i sin tro. Han är varmt troende och den kristna verksamheten har alltid varit en del av hans liv.
Han har gjort en resa till Israel och besökt alla bibliska platser han läst om och även hälsat på sin syster Sally när hon missionerade i Tanzania. Förutom resor har Georg Sundström alltid varit intresserad av fotografering och bild. Han valde att vid 75 års ålder gå en bildkurs och har sedan målat tavlor tills för två år sedan. Han har haft flera utställningar och sörjer att han inte orkar måla längre.
Öppet hus
Georg levde också för jakt och fiske. Precis som i andra sammanhang valde han att engagera sig djupare i sitt intresse och var en tid ordförande i byns jakt- och fiskevårdsförening. Han tyckte att det var mycket svårt att sluta jaga älg och säger fortfarande att han ibland skulle vilja jobba.
Georg Sundström gillar att umgås med människor. Hans 100-årsdag firas därför med öppet hus i byagården i Valvträsk klockan 14 på söndag och precis som sin mor hälsar han alla välkomna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!