Här testades både drycker och sötsaker

Test av kakao och vin.

Test av kakao och vin.

Foto:

Norrbottens län2019-05-16 06:00

I Luleå hade BPW (Business Professional Women) vår­av­­slutning torsdagen den 9 maj.Då fick närmare 50 kvinnor kunskaper om kakao­bönors förvandling till härligt goda chokladbitar gjutna i olika former. En riktig smakupplevelse som kan påverkas av olika portviner.

Kristina Degerkvist och Carina Johansson från Luleå konfektyr guidade oss på ett inspirerande sätt i chokladens och vinets smakupplevelser.­

Vi fick veta att kakao växer på träd som odlas i tropikerna. Trädets frön, kakao­bönorna, sitter i fem rader inne i frukten, kakaobönan är ungefär som en amerikansk fotboll till form och storlek. Den färdiga chokladens smak och karaktär beror dels på hur den är tillverkad, dels på hur många procent kakaomassa den innehåller.

På provningen denna kväll fick vi testa choklad mellan 38 procent som lägst och 90 procent som högsta kakaohalt. Vi smakade även på tryffel med hjortronsmak och praliner med smörkola.

Det vetenskapliga namnet­ på kakao betyder faktiskt ”gudarnas föda”. Glada och nöjda avslutades kvällen med lite tilltugg och till­önskan om en fin sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!