Monica har metod för bättre andning

Monica Kolm-Sandström, LugnochRo, visar på sin make Kjell Sandström hur behandlingen enligt Lotorpsmetoden går till. Metoden bygger även på att kunden gör andningsövningar hemma.

Monica Kolm-Sandström, LugnochRo, visar på sin make Kjell Sandström hur behandlingen enligt Lotorpsmetoden går till. Metoden bygger även på att kunden gör andningsövningar hemma.

Foto: Lena Tegström

Norrbottens län2009-10-01 06:00
Hosta och allergier
- Jag läste om metoden för flera år sedan och tyckte att den verkade häftig, att man kan hjälp människor så pass lätt med massage och andningshjälp. Metoden är så kraftfull och ändå så enkel, säger Monica Kom-Sandström.
Intresset bottnar i hennes profession. Hon är utbildad sjuksköterska och har även specialistutbildning som barnmorska. Det var under den tidningen hon började inom Amningshjälpen.
- Många gånger hörde folk fel och trodde jag höll på med andningshjälp. Det gör jag nu!

Bidrag från kommunen
I och med att Bodens kommun från årsskiftet tar bort friskvårdsbidraget kände Monica Kolm-Sandström att hon måste bredda sitt utbud och det passade då bra att gå utbildningen i Lotorpsmetoden. Hon ansökte och beviljades bidrag från kommunen. Pengarna täcker häftens av kostnaden för kursen och resan.
- När jag berättade det för mina kurskamrater blev de mycket förvånade. Det verkar vara ganska unikt, så kommunen ska ha en eloge. Som ensamföretagare innebär det ett inkomstbortfall att åka på utbildning, så ett bidrag är mycket värt.
Janne Karlsson höll i utbildningen och deltagarna fick öva på varandra. Men först mätte de luftflödet vid utandning och omfånget på bröstkorgen vid in- och utandning för att kunna jämföra skillnaden efter behandlingen.
- En av deltagarna som hade problem hade en centimeters skillnad mellan ut- och inandning före. Efter bara två behandlingar var skillnaden fem-sex centimeter. Det krävs inte så många behandlingar, tre-fyra med några veckor mellan. Syftet är att kunden ska jobba med andningsövningar hemma, säger Monica Kolm- Sandström.

Andas bättre
Själv har hon inga besvär, men även hon känner att hon andas bättre och säger att hon tänker mer på hur hon andas.
- Metoden innebär att man inte enbart andas med magen, utan att man använder bröstkorgen också. Dessutom ska utandningen inte vara passiv, utan det finns muskler som vi ska använda när vi andas ut.
Lungkapaciteten ökar med metoden. Det innebär att kroppen får mer syre och man känner sig piggare. En studie med personer med astmalika problem, utan konstaterad astma, som professor Olle Löwenhagen på Sahlgrenska i Göteborg gjort visar att ökad rörlighet av bröstkorgens rörlighet minskar symtomen för denna typ av patienter.

Snabb första kund
Monica Kolm-Sandström hade inte mer än hunnit hem förrän första kunden var inbokad. Dessutom har personer från Skellefteå och Sorsele hört av sig och vill ha andningshjälp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!