Mycket surr när biodlarna firade 60-årsjubileum
Allan Fogman har många fiffiga speciallösningar till sin biodling.
Foto: Linda DAnhall
Den gemensamma faktorn var biodling.
- Bin är roliga och intressanta, säger biodlaren Allan Fogman.
60-årsjubileet, som arrangerades av Kalix biodlarförening, hölls ute på Vassholmen i Kalix. Det var femte året i rad som biodlarna höll träff på Vassholmen.
- Här finns biodlare från hela länet men också några från södra Sverige. I år slår vi rekord på antalet deltagare, det är jätteroligt, säger Kenneth Pettersson, ordförande i Kalix biodlarförening.
Trivseln var stor och de samtalsämnen som avhandlades av såväl föreläsare som under pauser kretsade kring det gemensamma intresset, bin.
- Bin är viktiga i naturen, säger Allan Fogman, biodlare och före detta ordförande.
Under lördagen fick han den hedervärda Svenska biodlares nål.
- Som duktig och mångårig biodlare är han väl värd den, säger Marja Karlsson, sekreterare.
Växter och bin
Bin bidrar till ett blomstrande landskap. Men de producerar också den åtråvärda honungen.
- Den är fantastisk. Jag brer den tillsammans med blåbär, tranbär eller svartavinbär på smörgås. Honung och whiskey är också fint, säger Fogman.
Han framhåller också att strö pollen på smörgås eller på fil. Det är någonting som exempelvis biodlaren Lennart Grahn är specialist på.
- Vi kan säga så här, män blir vitala, säger Pettersson.
Fogman har två bisamhällen med 80 000 bin i varje.
- Jag vet inte om bina känner igen mig, jag tror att det är jag som har lärt mig hantera dem.
Fogman har inte vit dräkt och ansiktsnät när han hanterar sina bin. På sin höjd tar han på sig en orange overall.
- Jag har testat. De sticker inte på orange, men när jag hade vita muddar på handskar då stack de där.
20 år av kinamat
Någonting som Fogman däremot gör är att blåsa i springan in till bina. Då uppstår ett fastligt surrande.
- De drar sig undan.
Fogman har varit biodlare i över 30 år.
- Det började i Bjumisträsk. Där fanns en ljugarbänk två av gubbarna var biodlare. När jag sa att jag inte gillar honung sa de att jag skulle prova närproducerat och på den vägen är det.
I helgen blev det storfirande för Fogman.
- Min dotter fyllde 40 år, biodlareföreningen fyllde 60 år och i 20 år har vi i gubbgänget ätit på kinarestaurangen varje fredag, så det har blivit mycket firande i helgen, säger Fogman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!