Luleå Fruntimmersförening samlas till ”Kafferep”
Ordet kafferep myntades i slutet av 1700-talet, då kvinnor inte fick dricka kaffe på offentliga kaffehus. I stället ordnades träffar hemma hos någon, dit alla kvinnor tog med de kaffebönor de lyckats få tag på.
Kaffe var något mycket exklusivt och tidvis till och med förbjudet. År 1756 infördes förbud och de som upptäcktes dricka kaffe fick böta. Förbuden kom och gick och det var inte förrän efter det fjärde kaffeförbudet som kaffet blev fritt 1823.
På sammankomsterna skvallrades det friskt om ditt och datt, samtidigt som man ofta satt och arbetade tillsammans. Bland annat brukade man repa(riva sönder) gamla tyger som sedan såldes till lumphandlare – därav ordet kafferep.
Kafferepen fick en karaktär av knytkalas. Det klassiska upplägget för ett kafferep är en trestegsraket där man först bjuder på vetebröd. Därefter knaprar man i sig sju sorters kakor innan det är dags för den stora finalen – gräddtårtan…
Reglerna för kafferepet tillåter inte att man dricker kaffe hur som helst eller att man äter kakor i vilken ordning som helst.
Det finns en historia om Selma Lagerlöf som var bjuden på ett kafferep i sina hemtrakter i Värmland och antog att hon som den mest prominenta gästen skulle gå fram först till kakbordet. Värdinnan hejdade hennes framfart: ”Selma lilla, fruarna först”. Selma Lagerlöf må ha varit både nobelpristagare och ledamot av Svenska Akademien, men hon var inte gift.
Först på kakorna skulle vara en gift kvinna.
En checklista för kafferep:
• Finaste duken
• Sötaste porslinet
• Silverskedar
• Kaffegrädde i snipa
• Bitsocker
• Vetebröd eller bullar
• Sju sorters småkakor
• Gräddtårta
Kafferepet är en del av vårt svenska kulturarv och väl värt att bevara.
Däremot känns sju sorters småkakor och gräddtårta lite väl mycket så vid Luleå Fruntimmersförenings kafferep nöjer vi oss med vetebröd, en småkaka och en gobit.
Kalix Norra S-förening
kallar till
Medlemsmöte
Den 13 december
kl 18.00
i skolan i Vitvattnet.
Välkommen!↔↔
/Styrelsen
Den 11 november i Nederluleå kyrka,
Erika Isaksson och Tobias Nordmark, Rosvik. Vigselförrättare Victoria Svärdh.
Den 11 november i EFS-Kyrkan, Luleå,
Joel Nilsson och Helena Eriksson, Gammelstad. Vigselförrättare Mirjam Eriksson.