Positivt om Afghanistan

Föreläste. Thomas Lindell föreläste om Afghanistan för Norrbottens Senioruniveritet.

Föreläste. Thomas Lindell föreläste om Afghanistan för Norrbottens Senioruniveritet.

Foto: Privat

Norrbottens län2018-01-22 06:00

Afghanistans positiva utveckling var temat vid Norrbottens senioruniversitets, NorrSens, första föreläsning 2018. Thomas Lindell berättade om ett nytt perspektiv på Afghanistan nämligen att det händer mycket positivt även i det landet, något som nog inte så många vet.

Thomas har en lång erfarenhet av arbete i landet och har bott nästan fyra år i muslimska länder. Under sista missionen i Afghanistan bodde, stred, åt han med Afghanerna i nästan sju månader. Han har fått den finaste medaljen en utlänning kan få av USA special forces för sina strävanden för ett självständigt Afghanistan och blev en respekterad officer även av Talibanerna för olika saker han gjorde.

I Afghanistan bor cirka 30 miljoner invånare. 75 procent bor på landsbygden och hälften av befolkningen är 15 år eller yngre. De viktigaste resurserna är naturgas, koppar, kol och mineraler. Försörjningen präglas av jordbruk, boskapsskötsel, frukt, nötter, mattor, ull, bomull och opium.

Thomas berättade att han har sett positiva utvecklingstendenser vad avser krigströtthet och vilja till fred, befolkningens medvetenhet, skolgång, sjukvård, utbildning och mycket annat.

Många härskare och länder har försökt ta över landet men misslyckats. Historien visar att Alexander den store, Babar, Djingis Kahn, England, Ryssland med flera förgäves försökt.

Afghanerna har som en följd av det splittrats i många olika grupperingar och lojaliteter.

Afghanerna är ett oerhört starkt folkslag, men har för att överleva tvingats till korruption och illegal verksamhet. Misstänksamheten mot andra kulturer och länder har tidvis, vilket är förståeligt, varit och är stor. Afghanistan ligger fortfarande centralt mellan många länders intresseområden. För att ge Afghanerna en chans att stabilisera sitt land måste deras bästa sättas i första rummet.

Thomas betonade att han tror att en politisk lösning med talibanerna är nödvändig dessutom. De är ju faktiskt afghaner. Största oron idag är att enskilda länders intressen tar över och att IS byter fokus till attentat i landet.

Det är en fröjd att se vilka fina insatser Svenska Afghankommittén gör för landet. Thomas avslutade med att säga att han tror på en positiv framtid för Afghanistan – det är de värda.

Zia Haydari, som själv kom från Afghanistan 2010 och nu är företagare i Boden, gav sedan sina personliga intryck av landet då och nu. Han fick svara på många frågor från publiken.

Bland det positiva finns att idag går 6-8 miljoner barn i skolan jämfört med 1 miljon år 2001. Hälsovården når längre ut på landsbygden. 70 procent är vaccinerade mot stelkramp, difteri och kikhosta.

Mödra- och barnadödligheten har minskat kraftfullt. Investerare återvänder bland annat från Kina. De utbildar också en stark försvarsmakt som har folkets stöd.

Kommunikation genom Internet och mobiltelefoni utvecklas och media blir friare, inte helt men i stort. Demokratifrågan är fortfarande ett frågetecken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!