Sara Nilsson Westerdahl, bibliotekarie i Boden, har i olika sammanhang föreläst om säkerhet på Internet och källkritik sedan 2015. Och som hon själv säger är hon en källkritiknörd och källkritisk nörd sedan länge.
Påhittade nyheter
Sara berättar hur falska nyheter planteras och får spridning ofta via hemsidor i länder med lägre eller låg datasäkerhet. Vissa av dessa länder har även en lagstiftning som gör det lättare att ”plantera” falsk information. Som exempel på en sådan tråd var en nyhet som spreds inför en julhelg för några år sedan om Twistpåsar spetsade med superstark chili. Sara menar också att spridningseffekten ökar på grund av att tidningarna inte alltid kontrollerar fakta.
Filterbubblor
Ett annat fenomen intressant fenomen är filterbubblor. Allt vi gör på Internet lämnar spår. Spår som ”försäljare” samlar på och använder för att förse oss med skräddarsydd information. Googlar du till exempel på olika resesidor är det ingen slump att du efter det får mer information och reklam om lämpliga resmål eller hotell. För att komma ur filterbubblan bör du söka på alternativ och motsatser enligt Sara. Inte minst viktigt att tänka på när det gäller politisk information. Allt för att få en så nyanserad bild som möjligt i en fråga. Om vi inte söker på motsatser kommer vi att bara att få mer och mer information på samma tema.
Inställningar på mobiltelefonen
Beroende på dina säkerhetsinställningar och appar på mobiltelefonen kan det exempelvis vara så att Facebook kan ha tillgång till din mikrofon och avlyssna samtal. Nya dataskyddsförordningen, GDPR-lagen från 2018, täcker en del av vår personliga integritet men långt ifrån allt.
Var försiktig med att dela information på Facebook
En man efterlyste en kvinna med barn via Facebook. Informationen delades och mannen hittade efter ett tag både kvinnan och barnen. Det som inte framgick av efterlysningen var att kvinnan och barnen sedan en tid levde i ett skyddat boende. Boendet avslöjades och kvinnan och barnen fick fly igen. Saras råd är att om du ser en efterlysning av person på Facebook dela aldrig den utan att först kontrollera med polisen på telefon 114 14 eller Missing people på din ort. De har tillförlitlig information om saknade personer.
Säkerhetsinställningar på Facebook
Vet du vilka säkerhetsinställningar du har på Facebook? Om inte kan det vara en bra idé att kolla det enligt Sara. Du går in på säkerhetsinställningar och sekretessgenvägar på FB och bestämmer hur din tillgänglighet ska se ut.
Alternativ till Google
Det finns alternativ till Google. En sådan är ”Duckduckgo” som enligt uppgift inte sparar information om vilka sidor du varit inne på och därför inte heller samlar och säljer information om ditt sökmönster. En annan är ”Ecosia” som planterar träd varje gång du använder deras tjänster.
Boktips
Sara gav också värdefulla boktips. Två av hennes favoriter är Jack Werners bok ”Ja skiter i att det är fejk det är fördjävligt ändå” och Åsa Larsson och Linnea Jonjons ”Viralgranskarens Handbok”. Andra läsvärda böcker är bland andra Emma Frans ”Larmrapporten, att skilja vetenskap från trams” och ”Sant, Falskt eller mittemellan?”.