Ett trettiotal medlemmar i PRO Nederluleå Norra fick i februari en presentation av hur kommunens konsumentvägledning kan stötta sina medborgare av rättsvetaren Renée Rosell. Föreläsningen ingår i serien ”Värt att Veta” som ges varje måndageftermiddag i föreningens lokal i Gammelstad.
Rosell började med att presentera vilka frågor som man kan få hjälp och rådgivning med. Det handlar om konsumentrådgivning, budget- och skuldrådgivning, medling i konsumenttvister och upplysningar om vilka rättigheter och skyldigheter man har som konsument. Man kan också få hjälp med att framställa klagomål när något gått snett vid upphandling av varor eller tjänster.
Förutom konsumentköplagen regleras dessa frågor i konsumenttjänstlagen och lagen om distansavtal. Vi fick lära oss om garantier, ångerrätt, öppet köp och bytesrätt och hur viktigt det är att läsa igenom de avtal man tecknar. Det är också viktigt att spara alla kvitton eftersom man i många fall har en reklamationsrätt, 3 år vid varuköp och upp till 10 år vid t.ex. husarbeten.
Eftersom vi handlar allt mer på nätet måste vi vara medvetna om att den svenska och EU-lagstiftningen inte gäller om man handlar från länder utanför. Man kan alltid vända sig till ”Hallå konsument” och ”Konsument Europa” om man behöver hjälp och rådgivning i dessa frågor.
Åhörarna ställde många frågor om hur man ska hantera de säljsamtal man ofta råkar ut för och Renée Rosell påpekade att man alltid har 14 dagars ångerrätt. Om säljaren hävdar att man godkänt ett köpavtal kan man begära att få ta del av den ljudfil där köpet gjorts upp. Om man får en faktura på varor eller tjänster som man inte vill ha ska man snarast bestrida fakturan för att inte hamna i kronofogdens register. Det blev en livlig diskussion om vilka svårigheter man kan råka ut för i vårt alltmer växande konsumentsamhälle. Åhörarna tackade Renée med en varm applåd för denna mycket upplysande föreläsning.