Som ett led i Föreningen Norden Sveriges 100-årsfirande, arrangerar Pajalaavdelningen, i samarbete med Junosuando, en Vantfestival den 9 april.
Monika Loiksaar Lund i Föreningen Norden, Pajala, ansvarar främst för en vantutställning under festivalen. Hon har rötterna i Estland, eftersom hennes föräldrar kom därifrån till Sverige under andra världskriget.
Intresset väcktes när Monika fick tag på en bok, ”Suur kindaraamat” (Stora vantboken), med bilder och mönster på 500 traditionella vantar från Estland.
Hon blev heltänd på innehållet – vilken kulturskatt! Då väcktes idén att göra något med vantar från alla medlemsländer i Föreningen Norden. Pajalaföreningens ordförande, Berit Öström, gillade också tanken på en Vantfestival och de kontaktade Anne-Maj Gunnelbrand och Inga-Lill Poromaa i Junosuando, som tillsammans med bybor i trakten ordnat flera vantfestivaler – den första till minne av Lovikkavantens skapare Erika Aittamaa.
Nu ställer de upp med sitt team i samarbete med Föreningen Norden, Pajala.
Monika Loiksaar Lund har fått ihop ungefär 140 par olika vantar, som hon som bäst håller på att katalogisera till utställningen.
Där kan man studera vantar från Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland, Island, Grönland, Färöarna och Åland, samt förstås från Tornedalen och Norrbotten. På Vantfestivalen ordnar man även workshops, modevisning, festivalmarknad, föredrag och musikunderhållning, samt ett café, där även en lunchsoppa serveras.
På frågan om vantar är kultur svarar Monika: ”Självklart, kultur är de spår som människan lämnar genom sitt sätt att leva, verka och tänka. Tyvärr ser fortfarande många enbart till den andliga kulturen som konst, musik, litteratur, teater och så vidare och glömmer den materiella delen”.
Vantar, kläder och andra hantverksprodukter har spelat en enormt stor roll i vår historia. Så sent som för 60–80 år sedan tillverkades dessa produkter för det mesta i hemmen. Ett jättestort demokratiprojekt där de flesta var inblandade. De bästa och vackraste produkterna, såsom Lovikkavanten från år 1892, bevaras, utvecklas och lever vidare, inte minst genom olika mässor, festivaler och utställningar.