I juni förra året startade Överkalix kommun ett projekt som kallas "Framtid i Överkalix".
Syftet är att försöka behålla de ungdomar som flyttar till Luleå eller andra närliggande städer där det finns fler jobb.
- Finns det inget att göra här så är det klart att de flyttar, säger näringslivschefen Birgitta Larsson.
I dag bor det 3 498 människor i Överkalix kommun. Av dem är en tredjedel pensionärer och 47 procent är 55 år eller äldre.
Statistiken visar att Överkalix är en av de kommuner som har den allra högsta medelåldern i Sverige. Det beror inte bara på att ungdomarna flyttar.
- Många äldre flyttar tillbaka på grund av att vi har en bra äldreomsorg, säger Birgitta Persson.
Tyngre äldreomsorg
Hemvändare är i grunden något positivt, men för att få bättre balans i befolkningsstatistiken måste kommunen få människor att stanna även under sin yrkesverksamma ålder.
- Det är så vi skapar tillväxt, säger kommunalrådet.
Ett annat problem som blir en följd av att antalet pensionärer ökar i kommunen är att det blir ett större tryck på äldreomsorgen.
- Vi måste kunna erbjuda fler boenden. Eller att ge äldre människor bättre möjligheter att bo kvar i hemmet, säger socialchefen Marjo Svensson.
Nu ser inte allt nattsvart ut.
Befolkningstappet har börjat stagnera och de här tre kvinnorna ser positivt på projektet Framtid i Överkalix.
- Det finns kärlek och framåtanda i den här kommunen. Vi tror att vi med det kan vända trenden, säger kommunalrådet Birgitta Persson.
Framtid i Överkalix
Projekt Framtid i Överkalix är helt nystartat och i dagsläget vet man i princip bara att det finns många områden som man kommer titta på.
Ett exempel är bristen på yrkeschaufförer i Överkalix. Åkerierna har stora problem att rekrytera förare.
Det är något som näringslivschefen Birgitta Larsson tycker är viktigt att ta tag i.
- I januari 2013 kommer vi starta en förarutbildning, berättar hon.
Invandringen viktig
Kommunalrådet Birgitta Persson understryker också vikten av att ta vara på kompetensen hos de människor som kommer till kommunen som flyktingar eller asylsökande.
- Ett sätt att göra det är i projektet 18+. Genom det kan vi hjälpa invandrare som fyllt 18 att ta körkort och komma ut i arbetslivet. På så sätt får vi förhoppningsvis behålla dem i kommunen.
DANIEL ENGBERG