Övertorneås kvinnor ska få chans att ta större plats

Ökad demokrati och jämställdhet i Övertorneås kommunfullmäktige. Det föreslog Vänsterpartiet och får kommunstyrelsen med sig.

Foto:

ÖVERTORNEÅ2014-04-14 06:00

Vid valet år 2010 var kvinnorepresentationen i kommunfullmäktige 41,9 procent. I maj 2013 var summan nere på 32 procent. Samtidigt visar en mätning av en mötestid på fem timmar att kvinnorna endast stod för 40 minuter talartid.

– Oacceptabelt, kvinnorna försvinner, säger Christina Snell Lumio (V).

Vänsterpartiet lämnade därför in en motion där de föreslår förändringar. Kommunstyrelsen går på samma linje, att vidta åtgärder; bevilja investeringar för mätning av talartid vid varje kommunfullmäktigemöte, sammanställa och redovisa statistiken och rekommendera partierna att vidta åtgärder. Detta för att uppnå CEMR-deklarationen som kommunen undertecknat och syftar till jämställdhet mellan kvinnor och män.

Vänsterpartiet vill också att den här mandatperiodens kvinnliga avhopp ska analyseras.

Kommunens utredare Thomas Norberg föreslår att politikerna beslutar om att investera i fler mikrofoner till fullmäktige så att talartider går att mäta. Kostnaden beräknas till 45 000 kronor. Ska hela mikrofonsystemet i stället bytas ut kostar det omkring 160 000 kronor.

Christina Snell Lumio säger att det ytterst är en demokratifråga.

– Det är inte demokratiskt att kvinnor står tillbaka och låter bli att tala i kommunfullmäktige för att vissa män tar så mycket plats. Vi behöver mer demokrati till Övertorneå och debattklimatet måste förbättras, det är inte ok att kränka varandra och kvinnor måste få ta plats. Övertorneå är en liten kommun och det är enkelt för allmänheten att bara hoppa på en på affären och säga vad de tycker i olika frågor, det är en enorm fördel och tvärt om som politiker kan vi nå nästan alla bara genom att gå till affären, här måste både män och kvinnor kunna ta plats, säger Christina Snell Lumio.

FAKTA/ CEMR-deklarationen

CEMR står för Council of European Municipalities and regions” vilket innebär Den Europeiska deklrationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå.

Det innebär ett offentligt ställningstagande för jämställdhet mellan kvinnor och män.

Det innebär också åtaganden för att uppfylla deklarationens sex grundprinciper. Princip tre rör deltagande i beslutsprocesser.

Övertorneå undertecknade deklarationen år 2009.

SKL har också gjort ett uttalande ”Om vi ska kunna uppnå ett samhälle som bygger på jämställdhet måste kommunerna och regionerna beakta jämställdhetsperspektivet fullt ut i sin politik, i sin organisation och i sitt praktiska handlade”.

KÄLLA: CEMR, Sveriges kommuner och landsting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om