Konkkaronkka som sänds i SVT 2 på söndag kväll är ett historiskt tv-program. Det är första gången någonsin Sveriges television visar en talkshow på meänkieli.
Radioprofilen Ida Brännström från Övertorneå är programledare för talkshowen som har unga människor som målgrupp. En rad inbjudna gäster samlas för att diskutera olika ämnen, som resor och jämställdhet.
Ida Brännström tycker att det är på tiden att ett program av det här slaget får plats i tablån.
– Ofta glöms ungdomarna bort, tonåringarna. Till barn och vuxna finns det lite olika, säger hon.
Gästerna pratar på meänkieli – men inte om meänkieli.
– Förr var det ofta så, men jag bokstavligt talat avskyr det. Då gör man inte program åt unga, då gör man program till någon som forskar om språk, säger Ida Brännström.
– Visst är man intresserad av sin identitet och sitt språk, men man vill lyssna på sådant som är intressant.
Hon jobbar likadant i sina radioprogram.
– Språket är bara en bonus. En bra bonus, men det är inget som styr våra samtalsämnen. Det ska vara fräscht, ungt och vara i tiden.
Det är redan klart att ytterligare ett avsnitt av Konkkaronkka ska spelas in och sändas under 2017.
Ida Brännström hoppas och tror att intresset ska vara så stort att ett liknande program kan visas mer kontinuerligt i framtiden.
– Det behövs något man kan räkna med att det kommer. Annars får man ingen vana som tittare.
Sedan Ida Brännström började jobba med radio på meänkieli har hon sett språket bli mer populärt, inte minst bland unga människor.
– De flesta har släppt skammen och det är mer positiv anda. Då tycker jag att vi också måste ge mer.
Hon tycker att media spelar en viktig roll i arbetet med statusen för meänkieli.
– Syns man, hörs man, görs det saker så är man ju viktigt. Jag känner att när tv satsar på oss unga tornedalingar är vi viktiga.
Så media är viktigt för språkets utveckling?
– För överlevnaden. Jag är helt övertygad om det. Det finns inte jättemånga andra sätt man kan ta till sig språket. Så klart finns böcker, men de är få.
Ida Brännström tror att det är i just talade medier det går att få genomslag.
– Många har väldigt svårt att läsa och skriva på meänkieli. Så radio och tv är helt perfekt för att bevara språket. Man lyssnar och man ser och då hänger man med.