Författaren, slöjdaren och jojkaren Thomas Marainen, Nedre Soppero, Vittangi, fyller 65 år måndagen den 20 december.

Han är född och uppvuxen i Nedre Soppero, Kiruna kommun, i en renskötarfamilj inom Sarrivuoma sameby.

Thomas Marainen har ärvt hantverksintresset av sin far som tillverkade traditionell samisk brukslöjd och har gått slöjdutbildning inom trä- och hornslöjd vid Samernas folkhögskolas tvååriga slöjdlinje i Jokkmokk. Han har också gått en tvåårig silversmedsutbildning hos Kristallen i Lannavaara.

Thomas Marainen har arbetat som sameslöjdlärare i Jokkmokk, Kautokeino, Nesseby i Varanger och Karesuando. Han har medverkat i många nationella och internationella slöjd- och konstutställningar i Norden, Estland, Grönland, Tyskland och Panama. Hans verk finns i Tokyo, karasjok, Jokkmokk, Kautokeino, Arvidsjaur, Varangerbotn och Toronto.

Som författare har han skrivit dikt- och barnböcker samt närmare 100-talet sångtexter som har tonsatts av samiska musiker. Han har även översatt sångtexter till samiska. 2009 kom hans senaste bok, barnboken En annorlunda dag, som är utgiven på nio språk.

På konserter och olika offentliga tillställningar som Sami Gran Prix och Kalevala-festivalen har han framfört traditionella och egenkomponerade jojkar. 2000-2001 gicck han en 20-poängskurs i jojk och förtelling i Kautokeino. 2010 kom cd:n Juoganmátki - Yoikjuorney.

Thomas Marainen är medlem i Samiska författarföreningen SGS, Samisk jojkförening SDS och Norrländska författatsällskapet.

Under åren han fått flera stipendier från Konstnärsnämnden, Nordisk sameråd, Sveriges författarfond och Samisk kunstner- och författarvederlagfond. 1977 tilldelades han Biret-Elle Baltos ärepris i Karasjok.