I Sörbyn var maten i fokus
Det nationella resurscentret Eldrimner höll i går mathantverksdag i Sörbyn.- De här inspirationsträffarna är så viktiga. De öppnade dörrarna till min barndoms minnen. Jag brukar jämföra med när de öppnar dammluckorna på våren. Det var där jag bestämde mig för att åka hem och öppna bageri, säger Kerstin Englund, Hara Gård.
Kristina Åkermo, Oviken ost, Kerstin Englund, Hara Gård, Jan-Anders Jarebrand, Örtagård öst, och Åke Karlsson, Krokeks gård, är rådgivare inom Eldrimner. De bjöd på surdegsbröd med lufttorkad och varmrökt korv av krondjort, havtornsmarmelad och ost på får- respektive komjölk.
Foto: Lena Tegström
- Till de här mathantverksdagarna bjuder vi in dem som håller på med tillverkning i liten skala och dem som är intresserade att starta, säger Bodil Cornell verksamhetsledare på Eldrimner, som från början var ett regionalt center i Jämtland.
Nationellt resurscenter
Sedan 2005 är de ett nationellt resurscenter med åtta anställda. De finansieras av EU:s landsbygdsprogram via Jordbruksverket och turnerar runt i landet.
- Vi har sökt extra pengar för Västerbotten och Norrbotten för att det finns en enorm potential i Norrlandslänen och det borde finnas utrymme att göra mycket mer. I Jämtland där vi jobbat mycket med det här finns det fler producenter, säger Bodil Cornell och tillägger att det i glesbygden går att göra unika produkter av det naturen har att ge.
Åke Karlsson på Krokeks gård driver ett gårdsslakteri och konstaterar att jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) predikar för fler småskaliga slakterier.
- Det ger små gårdar chansen att ta steget att förädla egna produkter.
Slaktar bara egna djur
Produkter som förvisso är dyrare, men som tar sikte på god smak och bra kvalitet, poängterar Åke Karlsson. Han satsar mycket på lufttorkade produkter och även varmrökta. Han slaktar bara egna djur och får volymerna på köttlådor. Han och hustrun livnär sig på gården.
- Vi har lönsamhet i produktionen. Alternativet är att sälja till Swedish meat, men i det finns ingen ekonomi.
Kerstin Englund, Hara gård, bytte från arbetsterapeut till bagare för fyra år sedan. Hon deltog i ett utvecklingsprojekt där kommunen och landstinget samverkade och tänkte att så måste de göra även i glesbygden.
- Jag ville göra något hemma och maken ville ha en hästshop. Jag tyckte det lät fint att bli gårdsföreståndare, men så såg jag Eldrimners annons och så blev det bröd.
Det tog tid att bekanta sig med råvaror och bakmetoder. Genom att lukta, titta och smaka vet hon när surdegen är som bäst. Kerstin Englund bakar på heltid och maken sköter transporterna.
Startar en webshop
- Vi har också inspirerat odlare, så nu bakar jag även på jämtländskt vete, korn och råg.
Beställningarna styr produktionen. Hon håller på att starta en webshop för att nå nya kunder i stan genom att leverera till vissa utlämningsställen.
Ett 20-tal kom till mathantverksdagen i Sörbyn. Mona Englund var en av dem. Hon jobbar i skolrestaurangen i Gunnarsbyn och säger att de försöker handla lokalt i den mån det går.
- Jag är nyfiken och är intresserad av surdegsbak. Jag skulle vilja föra det vidare till yngre generationer i skolan. Vi lagar mycket av maten från grunden. Barnen älskar laxgratäng och köttsoppa med klimp.
Mona Englund drömmer också om att själv få hålla på med mat och hantverk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!