Idag ägnar vi oss åt nestorn i gänget, Torbjörn Säfve, som har den goda smaken att fylla 70 år just idag.

Han är som bekant ingen dussinmänniska och möjligen är det en av orsakerna till att han förärats med en staty på Örnäset i Luleå.

Han är förevigad som boxare och signalen som sänds är: JAG - mot världen. Det kan nog sägas vara hans signum. Hans CV går inte heller av för hackor.

Artikelbild

Kära läsare, ta ett djupt andetag: filmare, filosof, dramatiker, boxare, revolutionär, humanist, sufier, konstnär, och författare.

Studerade i Uppsala
Han växte upp i Luleå. Med stora öron lyssnade han på de hetsiga diskussionerna mellan hans stalinistiske morfar och morbrodern som förfäktade anarko-syndikalistiska idéer. Ord heta som svetsloppor slungades genom luften och när argumenten tröt höttes det med nävar. Läsa lärde han sig i Norrskensflamman så när han började skolan kunde han redan stava till yankeeimperalism. Redan i 18-årsåldern kände han gåvan och började titulera sig författare.

1963 satte han sig på tåget till Uppsala för att studera litteraturvetenskap. Vänstervågen vid universiteten började skumma och Säfve hoppade på. Undra på det, tidens slagord var Maocitaten "låt tusen blommor blomma" och "det är rätt att göra uppror ". Baudelaires "Fantasin till makten" smälte som honung i munnen på den unge Luleågrabben.

Konverterade
I början av 70-talet såg han hur socialismens lyckoriken körde i diket ett efter ett. Han vände då näsan mot Nordafrika och kom i kontakt med den muslimska världen och framförallt med sufismen.

Artikelbild

Enkelt uttryckt är de islams hippies - kärlek och frihet är deras ledord. Så småningom konverterade han och hans muslimska namn är "Ali Touba".

Författarbanan började ta fart med boken "Rebellerna i Sverige" som behandlade en utbrytargrupp från KFML, med andra ord en sekt i sekten. Han har genom åren varit lika produktiv som hönshusets bästa värphöna, dryga tjugotalet böcker har ruvats och kläckts fram.

Inte en dag utan en rad har varit hans ledstjärna. I maj i år kom han ut med sin senaste "Den röda kvasten".

Av alla hans alster är det några som lyser klarare än andra. "Jag brinner" en biografi om den ryske revolutionspoeten Majakovskij. En bok om den Salafödde konstnären och sufiern Ivan Aguéli. "Molza - älskaren", som handlar om en poet vid påve Leos renässanshov är tillika en hänsynslös avklädning av den västerländska civilisationens dogmer och en hyllning till kärleken.

Skriftställningen om den Senegalfödde franske boxaren Battling Siki handlar till det yttre om boxning men dess kärna är egentligen en "uppercut" mot rasism. Säga vad man vill om Säfve men han är fokuserad på sin uppgift, inget lämnas åt slumpen.

Bor i Närke
Tyvärr fanns det inte tid för en pratstund med vår jubilar.

Numer är han Närking och bor med sin älskade Lena i en nedlagd skola i skogsbyn Haddebo i Hallsbergs Kommun.

Han har ingen TV, ingen dagstidning och inget internet. Medierna ger honom bara västerländska glasögon. Bildning får man bara genom böcker, lära av de långsiktiga händelseförloppen.

Onekligen har Säfve en poäng här - vi ser alla på världen med västerländska glasögon. Det är väl bara Al Jazira som försöker slipa dem åtminstone delvis progressiva.

Grattis på födelsedagen, Torbjörn Säfve. Eller ska vi säga

Eid Milaad Said, Ali Touba!