- Det är första gången vi gör något sådant här. Vi planerar att det blir fyra montrar med diverse skulpturer och en specialmonter bara för renflocken, säger Åsa Sundqvist, projektledare vid Ajtté fjäll- och samemuseum.

Träskulpturerna i utställningen har gjorts av träsnidare i norra Sverige och kommer från museet Svenska trägubbar i Mullsjö, som drivs av Lars Axenfjord, 69. Han har samlat på träskulpturer i nästan 50 år och har över
1 000 stycken i sin samling.

Många med samiska motiv
- Ett par hundra av dem har samiskt motiv. Att jag har så många kommer sig av att jag rest en hel del i norra Sverige. Jag har varit säljare i konfektyr och damunderkläder, säger Lars Axenfjord.

Världens största renflock utskuren i trä innehåller 151 renar, tre lapphundar och fem renskötare och är tillverkad av Kjell Bergqvist i Malmberget.

- Jag har specialbeställt den. Något måste man ha på ett museum som är lite utöver det vanliga, säger Axenfjord.

Andra verk i utställningen har gjorts av kända snidare från länet; Martin Stenström från Porjus, Kjell Gustavsson från Abraure, Hulda Pettersson från Kiruna och Tage Andersson från Arvidsjaur.

Träsniderierna ställs ut på Ajtte. Vernissagen hålls den 5 februari och utställningen plockas ihop när marknaden avslutas den 9 februari.