PEJA är ett fiskesamarbete mellan byarna Peräjävaara, Erkheikki/Juhonpeiti och Anttis i Pajala kommun. Fiskeområdet sträcker sig cirka 30 km längs Torne älv. Vinnare av årets tävling och 7500 kronor blev Ingemar Gramner från Kainulasjärvi med sin lax på 16,25 kilo. Totalt fångades 28 laxar och fiskeföreningen är nöjd.

– Nu är ekonomin säkerställd till nästa års arrangemang, säger Owe Pekkari från PEJA fiskeförening.

Två för en

Artikelbild

Viktoria Bergström var och fiskade med sin systerson Andreas i Tjautjas. Efter ett par återlämnade småfiskar gick de en bra bit bort för att se om de kunde kroka någonting större.

– Andreas kastade ut och fick napp direkt men såg att det är ännu en liten gädda som nappat. Sekunden senare hördes ett skrik då han såg gammelgäddan attackera den mindre gäddan på kroken och helt plötsligt har han ett monsternapp i stället, säger Viktoria Bergström.

Eftersom de lämnat all sin packning längre bort har de varken håv eller krok att ta upp gäddan med. Med en hyfsad kant upp till land och med ett UL-spö (ultralätt) var det inte mycket att välja på.

– Jag insåg att jag helt enkelt får hoppa i för att kasta upp gäddan på land. Efter ett par misslyckade försök började hoppet tryta, men så smög jag händerna under den och tog i riktigt från tårna och då landade den äntligen på land, säger Viktoria Bergström.

Artikelbild

Något som hockeyfansen nappar på?

Efter att burit hem den en meter långa gäddan vägdes fisken till 7 kilo och när den rensades hittades även den lilla gäddan i magen.

Lokalpatriotisk spinnare

Artikelbild

Till sist kan vi inte undanhålla er sommarens snackis på fiskefronten: Luleå hockey-spinnaren.

– Det är många Skellefteåbor som inte vill erkänna att den är bra, säger Kjell Johansson, som driver Fjällflygarna i Adolfström.

Artikelbild

– Vi hittade spinnaren på nätet och köpte in ett antal för att sälja vidare. Den har gått otroligt bra. Jag måste säga att det är bland de bästa spinnare vi haft, säger Johansson, vars företag flyger ut många fiskare till fjällvatten i södra Norrbotten och Norra Västerbotten.

– Det är många av våra kunder från Västerbotten som inte vill ha den. De får skylla sig själva. Men jag tror många av dem använder den i smyg och så erkänner de inte att de fått sin fisk på den.

Är det öringen eller rödingen som gillar Luleå hockey-spinnaren bäst?

– Det är rödingen. Den är helt vild i den.

I sanningens namn ska sägas att det även finns en spinnare med Skellefteå AIK:s klubbmärke. Spinnarna är en variant av Myranspinnaren och säljs via ett företag på nätet. Samtliga hockeylag i de högsta serierna finns med i serien.

Kanske är det dags för en elitserie i fiske nästa år?