Hovlössjön i Vitådalen är Luleå kommuns största insjö, fyra mil lång och sju kilometer tvärs över. Det är en fiskrik sjö, men ingen som fiskefantasten Magnus Nordlund med sisådär 80 fiskedagar per år i sin almanacka, nyttjar ofta för sin hobby.

För hans del är det flugfiske med torrfluga för hela slanten som gäller.

– Vi är ett gäng som åker runt och fiskar, oftast i put and take-vatten.

Artikelbild

Men i midsomras hände något han aldrig vågat drömma om.

– Jag var i stugan tillsammans med min sambo Katarina och hade varit ute och kastat lite när jag sett några vak på sjön. Men inget hände och jag slängde sig på soffan för att koppla av.

Senare på eftermiddagen halvsov han när han blev väckt av sin sambo, som sett nya vak i duggregnet, precis utanför bastubryggan.

– Ojdå. Jag sprang ut, och fångade upp ett litet kastspö med en gulorange Lottospinnare på (som brorsdottern Mirja fått när hon fyllde tio år) och kastade från bryggan.

Artikelbild

– Pang. Direkt efter bara ”fyra vev” kom jättehugget och jag fick se storstjärten sticka upp ur vattnet. Fisket slet vilt och drog iväg 30 meter rakt ut. Jag ropade på Katarina som kom springande med håven.

Tio minuter kämpade han med storöringen, innan dramat var över.

Artikelbild

– Katarina hjälpte mig att håva fisken från bryggan, och det var nog tur. Jag var ganska slut då, eftersom jag höll fisken så hårt hela tiden.

Öringen visade sig väga hela 5,8 kilo och var 79 cm lång. Den största öring som storfiskaren fått genom alla år.

Artikelbild

– Jag har fått en öring på 5,6 kilo tidigare i en annan sjö, men det var på flugspö och torrfluga, minns han.

Det finns alltså stora öringar i Hovlössjön. Uppemot 8­–9 kilosbjässar har fiskare tagit upp. Öringarna jagar fiskföda, och har gott om mat.

Artikelbild

Dagen efter dramat på bryggan bjöds varmrökt röding som smakade ljuvligt.

Hur högt rankar du den här fiskeupplevelsen?

– Mycket högt, med tanke på att den kom så oväntat. Att få en storöring på ett kast från bryggan hör sannerligen inte till vanligheterna. Men givetvis är det fiskarens tjusning när det trots allt händer, slutar Magnus Nordlund som vid sidan av fisket har många järn i elden.