LKAB vinner tvist - behöver inte riva stängslet

LKAB slipper riva stängslet som har satts upp i östra Malmberget. Mark- och miljööverdomstolen upphäver mark- och miljödomstolens tidigare dom om att LKAB skulle riva stängslet. "Det är som vi sagt hela tiden, det har inte varit rätt av Gällivare kommun att hindra oss att sätta upp ett stängsel", säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Anders Lindberg

Anders Lindberg

Foto: Maria Dahlgren

Malmberget2024-02-17 17:00

Tvisten har sitt ursprung i kommunens bedömning att stängslet, placerat på kvartersmark avsedd för bostadsändamål, var i strid med gällande detaljplaner. LKAB å sin sida argumenterade för att stängslet, uppfört huvudsakligen av säkerhetsskäl på grund av markdeformationer orsakade av deras gruvdrift, inte borde hindras av en detaljplan för bostäder som saknar aktualitet.

– Det handlar ju om att vi vill skydda människor och djur från att råka hamna i områden där det finns markpåverkan som innebär risker, så det känns jättemärkligt att kommunen var emot det här från första början. Domslutet ger ju oss rätt, säger Anders Lindberg. 

Domstolens beslut att ändra den tidigare domen grundar sig på en bedömning av stängslets karaktär och syfte. Även om stängslet anses vara ett byggnadsverk, ansåg domstolen att det var oproportionerligt att hävda detaljplanens syfte, särskilt med tanke på säkerheten samt att det inte längre finns några bostäder i det aktuella området. Domstolen underströk att de befintliga detaljplanerna har förlorat sin relevans och att stängslets borttagning inte skulle underlätta återgång till planenlig användning av marken.

– Nu vill vi börja förbättra närmiljön i området. Vi vill plantera träd och växter och göra om området till en park så de närboende inte har stängslet precis i blickfånget. För det krävs en detaljplanändring där vi anser att vi uppfyllt allt som behövs göras för att göra den ändringen, säger Anders Lindberg. 

Tvisten mellan LKAB och Gällivare kommun om stängslets vara eller inte vara har pågått i flera år. För Gällivare kommun innebär domen att man eventuellt kan behöva omvärdera planeringsstrategier för områden påverkade av gruvdrift. För LKAB kan beslutet ett ses som ett erkännande av deras åtgärder i en komplicerad situation.

Mark- och miljööverdomstolens dom kan ha en vägledande effekt och bli ett referensfall för hur liknande frågor hanteras i framtiden när det gäller gruvdrift och andra storskaliga industriprojekt som påverkar lokalsamhälle och miljö. 

Kommunalrådet Henrik Ölvebo, (MP), avböjer en kommentar av domslutet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!