Markägaren kan få tre kraftledningar på sin fastighet

På marken som Vuollerimbon Tomas Engfors familj ägt i generationer finns redan en 400 kV-ledning. Nu ska bygget av en andra kraftledning snart igång – samtidigt som Svenska kraftnät planerar för ytterligare en.

Markägaren Tomas Engfors har relativt nyligen varit på samråd om den nya kraftledningen Aurora Line. Nu har han fått veta att ytterligare en ledning planeras på hans mark.

Markägaren Tomas Engfors har relativt nyligen varit på samråd om den nya kraftledningen Aurora Line. Nu har han fått veta att ytterligare en ledning planeras på hans mark.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Norra Sverige2023-07-04 18:00

– Det är satsningar som behövs för samhället och vi vill inte stå i vägen. Men visst förstår jag att vissa markägare blir besvikna, säger han.

Vi sitter vid boningshuset vid Avaudden, med utsikt över ett spegelblankt Porsimagasin. Fastigheten innehåller även en ladugård, boda och timring.

undefined
Utsikt över Porsimagasinet. Marken i Avaudden, Vuollerim, har varit i Tomas Engfors släkts ägo under lång tid.

Tomas Engfors morfars far drev lantbruk. I dag äger Tomas fastigheten tillsammans med sin mor, som bor på annan plats i Vuollerim. Totalt är det 120 hektar i östlig riktning, mest skog.

– Vi bedriver vanligt skogsbruk. Hugger lite då och då, som det är lagstadgat. I övrigt jagar jag lite fågel.

På 1960-talet drogs den första kraftledningen över marken. Den går från Letsi kraftverk till Finland. Nu ska Aurora Line, ytterligare en kraftledning till Finland, dras. Den följer först en ledning från Messaure kraftverk, och viker in parallellt med Letsi-ledningen i närheten av Porsi. På marken finns även en mindre, lokal elledning.

undefined
Förberedande arbeten nära Mårdsel för dragningen av den nya kraftledningen Aurora Line.

– 400 kV-ledningen är ungefär 1,5 kilometer från huset, säger Tomas Engfors, som har god kunskap om både kraftledningar och kraftverk eftersom han jobbar på Vattenfall i Vuollerim.

Han är en av många markägare som varit kallade till samråd och informationsmöten av Svenska kraftnät.

– Jag tycker att informationen och dialogen har varit god. Men det är ju ett intrång och för många markägare kan det kännas som att de tappar sin mark. Jag har respekt för det. Men för egen del har det alltid känts okej. Ledningsgatorna är ganska smala, 40 meter ungefär. Det blir inte så mycket mark totalt sett. Jag tror också att många markägare vill att de vägar som dras blir kvar. De ger möjlighet till bättre avsättning för skogsåtgärder.

undefined
Tomas Engfors tycker att informationen om kraftledningsbygget varit bra och att ersättningen för intrånget är okej.

Svenska kraftnät betalar ersättning för marken och för den skog man hugger.

– De betalar lite bättre än marknadsvärdet, kan man säga. Men det är inte några stora områden eller stora pengar. För mig och min mor handlar det om 10 000 kronor ungefär.

I takt med planerna på industrietableringar behöver nätet byggas ut ännu mer. Ytterligare en 40O kV-ledning planeras därför på sträckan Letsi-Norra Svartbyn, Boden.

– Vi har precis fått papper om den, så jag vet inte så mycket mer i dagsläget, säger Tomas Engfors.

undefined
På den här kartan ses positionerna för Messaure, Letsi och Porsi kraftstationer.
undefined
Här ses dragningen av Aurora Line, från Messaure och senare där den viker vid Porsi och följer ledningen som kommer från Letsi.

Att säga nej hjälper sällan. Eftersom det handlar om samhällskritisk infrastruktur har staten möjlighet att driva ärenden genom tvångsinlösen, så kallad expropriering.

Det konstaterar förra riksdagskvinnan Karin Åström, som tillsammans med sin man äger en fastighet i Överkalix. Kraftledningen från Letsi, som Aurora Line följer, fanns på fastigheten när de förvärvade den genom arv. Den går över Kalix älv, cirka 6-7 kilometer från bostaden i Svartbyn.

undefined
Tillsammans med sin man äger Karin Åström en fastighet där Aurola Line korsar Kalix älv, nära Svartbyn i Överkalix.

– Vi har gått på möten men varken jag och min man är särskilt insatta i terminologin så vi tyckte att det var svårt att ta ställning till informationen. Men vi tycker det är bra att den byggs. Vi förstår ju att det behövs fler möjligheter att föra över energi här uppe, med tanke på allt som planeras.

Karin Åström beskriver samtidigt en känsla av att som markägare känna sig liten i processen.

– Svenska kraftnät kunde vara mer lyhörda. Det kom synpunkter som var värda att fundera över. Exempelvis om man kunde hitta en lösning att arrendera ut marken i stället. Jag tycker nog att ersättningen kunde vara något högre. Men de hade bestämt sig redan för hur det skulle bli.

Aurora Line

Den 18 mil långa svenska sträckningen går från Messaure, viker nästan 90 grader i trakterna av Letsi och fortsätter förbi mindre samhällen som Porsi, Mårdsel, Dockasberg, Svartbyn (Överkalix), Kypasjärv, Kuusilaki och Isovaara innan den passerar Torneälven vid Risudden, söder om Övertorneå.

Totalt är sträckningen 38 mil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!