Konjunkturrapporten för Norrbotten och Västerbotten första kvartalet 2022 visar hittills en liten nedgång exempelvis när det gäller produktion och försäljningsvolym.
– Det vi ser är en mindre, klassisk vinterlågkonjunktur och jag kan tänka mig att pandemin påverkat siffrorna. Men jag ser på företagens prognoser att det kommer igång rejält nu under andra kvartalet med flera större byggen och andra branscher som dras med. Vi kommer se helt andra siffror i juni, säger Hans Andersson, regionchef vid Svenskt näringsliv i Norrbotten.
Rapporten visar att förväntningarna bland företagarna är fortsatt mycket höga.
Exempelvis sticker Västerbotten ut med att 61 procent av företagarna räknar med att produktionen om ett halvår kommer att ha ökat, och att 45 procent av företagen räknar med att ha ökat antalet anställda. Snitt i riket är 54 procent respektive 38 procent.
Norrbotten ligger lite lägre, men i paritet med siffrorna i riket. Överlag är det få företag som på ett halvårs basis ser risk för en minskning av verksamheten.
Men det finns ett mörkt moln på himlen. I en annan av Svenskt näringslivs rapporter som nyligen tagits fram, Rekryteringsenkäten för 2021, framgår det tydligt att det är svårigheter att anställa kompetent personal i norra Sverige.
82 procent av företagen i Norrbotten anser att det är mycket svårt eller ganska svårt att rekrytera, vilket är värst i riket. Samma siffra för Västerbotten är 75 procent. Snittet i riket är 72 procent.
Norrlänen ligger också över rikssnittet exempelvis när det gäller om företagen upplever att det blivit svårare att rekrytera det senaste halvåret. Brist på utbildning och yrkeserfarenhet pekas ut som avgörande orsaker.
Drygt 200 företag per län har svarat i Norrbotten och Västerbotten. Enkäten är gjord i november, alltså mitt under pandemin, men Hans Andersson anser inte att det påverkar bilden mer än marginellt.
– Det här är verkligheten, och då är vi bara i början av den utveckling som förutspås. Vi får så klart vara ödmjuka att det är 2021 års siffror, har varit en pandemi och nu har vi en krigssituation ute i Europa men kompetensförsörjning är i stort sett vad alla företagare pratar om.
– Alla är på jakt efter arbetskraft och i stort sett alla upplever att det är jättesvårt att få tag på kompetent personal. Det är flera olika frågor som man lyfter för att hitta lösningar. Bland annat hur samhället ska validera kunskap hos långtidsarbetslösa. Sedan efterfrågas bostäder. Störst tryck är det i Malmfälten och i Fyrkanten.
Att snabba på processen med att få in arbetskraft från andra länder är också högt på agendan.
– Kunderna står på kö och företagen tvingas tacka nej till jobb. De kortsiktiga följderna blir att den befintliga personalen får jobba övertid och att företagen försöker hyra in arbetskraft, alltså "fly in, fly out".
Att hyra in personal är dock ingen lösning som varken Svenskt näringsliv eller kommunerna vill se i högre grad. Kring alla dessa frågor pågår sedan en tid ett omfattande arbete för att ta fram lösningar, både på ett nationellt och ett lokalt plan bland företag, myndigheter och utbildningsaktörer.
– Det jag hör är att allt fler företag undersöker möjligheten till egna utbildningar. Den här frågan är oerhört viktig, säger Hans Andersson.