Ny regeringsstrategi för norra Sverige sågas: "Pappersprodukt"

Regeringen presenterade under fredagen en strategi för utvecklingen i norra Sverige, men utan klar finansiering vilket kritiseras av S-kommunalråd i Norrbotten.

"Bra att regeringen kliver fram då det gäller satsningarna i norra Sverige. Men det är långt ifrån tydligt och satsningarna måste också synas i regeringens budget", säger Mats Taaveniku (S), kommunalråd i Kiruna.

"Bra att regeringen kliver fram då det gäller satsningarna i norra Sverige. Men det är långt ifrån tydligt och satsningarna måste också synas i regeringens budget", säger Mats Taaveniku (S), kommunalråd i Kiruna.

Foto: Mathias Asplund

Norrbotten2024-06-28 16:06

Det handlar om en samlad strategi inom sju områden för att stärka utvecklingen i Norrbotten och Västerbotten.  Det är områden som regeringen bedömer som särskilt viktiga för att samordna utvecklingen för de nya gröna industrierna med den samhällsomvandling som samtidigt pågår.

– Det ser bra ut, men får vi inga pengar är det inget annat än en pappersprodukt, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden och ordförande i Norrbottens kommuner.

– Bra att regeringen kliver fram då det gäller satsningarna i norra Sverige. Men det är långt ifrån tydligt och satsningarna måste också synas i regeringens budget, säger Mats Taaveniku (S), kommunalråd i Kiruna.

NSD har under dagen försökt att få kontakt med energi- och näringsminister Ebba Busch, men hon har inte gått att nå. Så här säger hon i ett pressmeddelande:

– Nyindustrialiseringen i Norrbottens och Västerbottens län gör Sverige grönare och rikare. Genom strategin tar nu regeringen ett samlat grepp för att underlätta industriinvesteringar.

undefined
"Nyindustrialiseringen i Norrbottens och Västerbottens län gör Sverige grönare och rikare. Genom strategin tar nu regeringen ett samlat grepp för att underlätta industriinvesteringarna", säger energi- och näringsminister Ebba Busch. Här under ett besök i gruvan i Kiruna.

De områden som regeringen pekar ut som särskilt viktiga är:

  • Högt tempo genom innovativa arbetsformer
  • Effektivare miljötillståndsprocesser
  • Säkrad energiförsörjning
  • Förstärkt transportinfrastruktur
  • Utvecklad befolknings- och bostadsförsörjning
  • Ökad kapacitet och flexibilitet i utbildning samt bättre kompetensförsörjning
  • Stärkta förutsättningar för kommunal kapacitet

Regeringen har gett Svenska kraftnät i uppdrag att föreslå hur el- och vätgasinfrastruktur kan samplaneras i norra Sverige.  

undefined
"Det ser bra ut, men får vi inga pengar är det inget annat än en pappersprodukt", säger Claes Nordmark (S), kommunalråd i Boden och ordförande i Norrbottens kommuner.

Svenska kraftnät ska även redovisa en plan för utbyggnaden av el- och vätgasinfrastruktur under 2024–2033.

Claes Nordmark tycker att regeringens prioriterade områden ser bra ut.

– Det är de områden vi också vill satsa på. Men får vi inga resurser så betyder detta ingenting.

Även Mats Taaveniku har efterlyst mer pengar till kommunerna.

– Vi har gjort så stora satsningar i samhällsomvandlingen att vi nu har ett negativt kassaflöde och tvingas både låna pengar och skära i välfärden. Det krävs mycket stora insatser av kommunerna och staten måste stöda oss med mer pengar, säger han och fortsätter

– Kiruna har 1000 lediga jobb och det är bra att regeringen nu ser över hur vi kan få mer kompetens.  Regeringen har möjlighet att jobba så vi får fler från regioner med hög arbetslöshet att flytta till tillväxtregioner som skriker efter arbetskraft.  Även här behöver regeringen tydliggöra hur man ska lösa det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!