5,7 miljarder av pensionärernas pengar är bortslarvade

Insändare2025-05-30 16:02
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

AP-fonderna har strikta regler att följa när det handlar om att förvalta och placera pensionärernas pengar. Det finns inga möjligheter för AP-fonderna att göra riskfyllda placeringar enligt fondernas egna regler.

Det är precis vad som hänt när AP-fonderna har placerat 5,7 miljarder i skandalföretaget Northvolt i Skellefteå. Företaget har försatts i konkurs och pensionärernas pengar är borta.

Frågan är hur AP-fonderna kunde göra avsteg från sina egna regler och placera 5,7 miljarder i ett så riskfyllt företag som Northvolt. Ansvar för de AP-fonder som gjort dessa extremt riskfyllda placeringar måste utkrävas. De förvaltare som genomfört dessa placeringar måste gå. Reglerna för fondernas verksamhet och placeringar måste ses över.

Pensionerna i Sverige har släpat efter i många år jämfört med de nordiska grannländerna. Det har visserligen skett vissa ökningar av pensionerna efter löften från förra valrörelsen med "speciella" satsningar på de lägsta pensionerna och höjning av garantipensionerna. 

Förändringarna framstår närmast som kosmetiska. Jämför man våra grundpensioner med pensionerna i våra nordiska grannländer verkar det som om politikerna medvetet har struntat i de låga pensionerna. Grannländerna har mellan 3000 - 5000 kr mer i grundpension per månad jämfört med Sverige. 

Nu har politikerna börjat få upp ögonen för våra låga pensioner. Senast var det S-ledaren Magdalena Andersson som för någon vecka sedan lanserade en höjning av grundpensionerna som en huvudfråga.

Vid den senaste valrörelsen var pensionerna en fråga för alla partier. Den lär inte bli mindre viktig i den kommande valrörelsen.

En del partier har skamlöst försökt bolla bort en höjning av pensionerna med att man först måste höja avgifterna till pensionssystemet. Det är fel. Pensionssystemet är mycket stabilt.
Man kan höja grundpensionerna till och med före valrörelsen och samtidigt öka avgifterna till pensionssystemet.

Därför sticker det i ögonen när pensionsförvaltare kan göra sådana riskfyllda placeringar som i Northvolt. Dessa förvaltare har med råge förbrukat sitt förtroende och måste bort.

Senast uppmärksammade skandalen i TV-programmet Rapport den 28/5. Där framgick det med all tydlighet att förvaltarna har misskött sina uppdrag genom dessa mycket riskfyllda placeringar i Northvolt. Det borde inte ha kunnat ske enligt Rapports utlåtande från experter.