”Alla betalar sin del”

Kommunen står enbart för Räddningstjänsten delar i det nya bygget, säger Niklas Nordström, (S).?
?

Kommunen står enbart för Räddningstjänsten delar i det nya bygget, säger Niklas Nordström, (S).? ?

Foto: Niklas Granljung, A och d arktiektkontor

Insändare2018-06-25 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till TorBjörn Nilssons öppna brev till Niklas Nordström ”Varför betalar kommunen SOS nya lokaler?” NSD 20 juni.

Att samordna de tre blåljusverksamheterna med Räddningstjänsten, SOS Alarm och regionens ambulansverksamhet och samlokalisera en fjärde verksamhet, ÅVC, är praktiskt och miljömässigt hållbart samt ekonomiskt fördelaktigt.

Att verksamheterna ska ligga kvar på dess nuvarande platser är inte aktuellt då SOS Alarms lokaler inte uppfyller de krav som ställs vad gäller skalskydd, ambulansverksamheten är trångbodd och Räddningstjänstens lokaler är i stort behov av renovering. En ny byggnad, istället för tre nya byggnader, där man kan samnyttja omklädningsrum och gemensamhetsutrymmen samt infrastruktur medför en kostnadseffektiv investering.

Luleå kommun tar kostnaderna för Räddningstjänstens delar i projektet. Kommunen bekostar inte SOS Alarms eller Region Norrbottens del i den nya fastigheten utan alla parter betalar för sin egen del. Detta regleras i en avsiktsförklaring mellan parterna och i ett kommande hyresavtal. Under ett projekts genomförande optimeras alltid lokalerna för att hitta en så effektiv utformning som möjligt och för att resurshålla med skattepengarna på bästa möjliga sätt. I dag ligger kostnadsprognosen för den nya brandstationen inklusive SOS Alarm och Region Norrbottens delar i nivå med beslutad budget, det vill säga 270 miljarder kronor.

Närmaste larmcentral från Luleå är i Sundsvall. SOS Alarm vill vara i Luleå för att få en geografisk spridning i landet samt att centralen är en mycket viktig nod i den Barentssamverkan som finns (Norr- och Västerbotten i Sverige, Nordnorge, Norra Finland och Ryssland) för att kunna assistera varandras blåljusaktörer vid stora olyckor. Då Luleå kommun har kunnat presentera ett koncept där flera blåljusverksamheter kan samverka, såväl i vardagen som vid svåra olyckor eller kriser, så har SOS Alarm valt att behålla verksamheten i Luleå vilket vi är väldigt glada för.

Läs mer om