Är tornedalingar välkomna till Kulturens hus?

Anders Sunna polisanmälan

Anders Sunna polisanmälan

Foto: Lars-Göran Norlin

Insändare2025-04-03 00:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag lämnade utställningen Meän Meän Sápmelaš med tårar i ögonen. Efter att Luleå kommun valt att ställa ut konst som föreställer mig och mitt folk i nazistuniform har jag några frågor till ansvariga på Luleå kommun.

  • När ni bjuder in allmänheten till denna utställning, tänker ni er då att även vi som tillhör minoritetsgruppen tornedalingar är välkomna? Vad är i så fall syftet med att vi ska se den?
  • När ni samlat information om verken i utställningen och symbolerna i dem - vilka källor har ni då använt utöver konstnären själv?
  • Visste ni om vilka personer som avbildats i verken innan ni bjöd in till utställningen?
  • Vilka styrdokument förhåller ni er till när ni väljer vilken konst ni ska ställa ut?

    Jag, som tillhör minoritetsgruppen tornedalingar, känner mig inte trygg i er kommun efter att ni valt att ställa ut dessa verk och bjudit in mig till att se dem. De gjorde mig mycket illa berörd, och jag kände mig både hatad och hotad.

    Luleå kommun har ett ansvar för att främja de nationella minoriteternas möjligheter att behålla och utveckla sin kultur. Att ställa ut mina näbbskor i en nazistuniform bidrar till det motsatta. De lämnade Kulturens hus med tunga steg, och lär nog inte återvända.

    Tornionlaaksolainen

     

    Svar direkt:

    Tack för att du delar dina tankar och känslor kring utställningen Meän Meän Sápmelaš i Kulturens hus. För oss är det viktigt att konsthallen är en plats där alla känner sig välkomna och trygga. Vi har förstått att utställningen väckt starka tankar och känslor. Det är aldrig vår avsikt att någon ska känna sig otrygg i Konsthallen, och vi tar din upplevelse på stort allvar. Luleå kommun värnar om den konstnärliga friheten och yttrandefrihet. Det är grundstenar i ett demokratiskt samhälle – de ger oss alla möjlighet att uttrycka våra upplevelser, idéer och perspektiv. Konsten måste vara fri för att ge utrymme åt olika perspektiv, ifrågasätta normer och
    skapa dialog. 

    Anders Sunnas utställning utgår från hans egen personliga berättelse. Utställningen har engagerat många och lett till viktiga samtal med människor i alla åldrar. Konst upplevs olika av varje person eftersom vi alla bär med oss våra egna erfarenheter, känslor och perspektiv. Just detta gör konsten så speciell – den skapar utrymme för personliga tolkningar och nya sätt att se på världen. Och oavsett hur vi upplever den, öppnar den alltid för samtal och reflektion.

    Vi vill att konsthallen ska vara ett offentligt rum där olika perspektiv möts och samtal kan föras – även om vi ibland tycker och känner olika. Som det rapporterats om i media utreder polisen just nu utställningen utifrån en polisanmälan där STR-T anmält Luleå kommun och Anders Sunna för hets mot folkgrupp och förtal. Vi avvaktar utredningens resultat och vad den kommer att leda till.
    Tack igen för att du delar din upplevelse av utställningen.

    Patrik Bylin, Kultur- och fritidsdirektör, Luleå kommun