Bussarna håller inte tider, och ofta är det omöjligt att förutse när bussen faktiskt kommer att dyka upp. Detta skapar frustration och osäkerhet för dem som är beroende av kollektivtrafiken, inte minst för dem som har fasta tider att passa.
För att göra saken ännu värre, saknas SMS-aviseringar många gånger vid förseningar. I dagens samhälle är det en självklarhet att vi får veta när ett fordon är försenat, men Länstrafiken verkar inte ta detta på allvar trots deras sms-tjänst. För oss resenärer innebär det att vi står och väntar i kylan utan att veta när vi kan förvänta oss att bussen ska komma.
Detta leder också till en annan allvarlig fråga – bussarna saknar ibland värme, vilket är ett stort problem under vintern. När temperaturen utomhus är under -15 grader och vi tvingas vänta på kalla bussar eller åka i kalla fordon, är det oacceptabelt. Att förlita sig på kollektivtrafiken för att ta sig till jobbet, skolan eller andra viktiga ärenden ska inte innebära att man måste frysa eller att man aldrig kan vara säker på om bussen kommer i tid.
Jag vill uppmana Länstrafiken och Nobina att ta sitt ansvar. Resenärernas trygghet och komfort bör vara högsta prioritet. För att vi ska kunna fortsätta lita på kollektivtrafiken måste både punktlighet och information förbättras, och bussarna måste vara ordentligt uppvärmda när det är kallt ute. Annars riskerar vi att förlora all förtroende för den offentliga transporten i vår region.
Missnöjd resenär
Svar direkt av Länstrafiken:
Trafiken på linjerna 28, 29 och 30 har under en längre tid varit problemfylld. Tyvärr har inte dessa linjer har inte getts det bästa förutsättningarna, då de har trafikerats på ett sk korttidskontrakt.
Det är naturligtvis en teknisk detalj men för att skapa förståelse i frågan är det viktigt att vi nämner detta. När linjer trafikeras på korttidskontrakt, så är det svårare att anställa förare och skapa kontinuitet i förarkåren. Trafikföretaget investerar inte heller i nya bussar, då det gäller ett korttidskontrakt. Bägge är aspekter bakomliggande orsaker till de problem vi erfar på linjerna 28,29 och 30.
Sedan i höstas har vi påbörjat ett förbättringsarbete med alla våra trafikföretag där vi metodiskt och systematiskt, och mot bakgrund av de kundsynpunkter som kommer in löpande, utvärderar trafiken med våra leverantörer och sätter in åtgärder där det behövs.
På linjerna 28,29 och 30 behöver vi fortfarande arbeta tillsammans med trafikföretaget för att återfå förtroendet hos resenärerna. Vi förstår den allvarliga konsekvensen för individen i sin vardag i de fall där man inte kan lita på att bussen går. Det skall inte vara så och vi ska ha robust kollektivtrafik för Norrbotten, det är vår högsta prioritet för vår verksamhet.
Vi uppmuntrar alltid kundsynpunkter och ser positivt på framtiden. Nya långtidsavtal skrevs i november för linjerna i fråga, och i det nya avtalet ställs det bland annat krav på nya fordon, vilket kommer att levereras under kommande år.
För att bättre kunna möta resenärernas behov, investerar vi också i ett realtidssystem, som kommer att installeras och driftsättas under 2025. Det är ett GPS-baserat system som kommer att ge både oss och resenärerna, säkrare och snabbare tidsangivelser samt kvalitetssäkra vår tidtabellsinformation.
Vår sms-tjänst annonserar om avgångar är mer än tio minuter försenade, och den fungerar i de flesta fall. Dock har vi haft en del driftsproblem som vi åtgärdar. I och med det nya realtidssytemets införande, så kommer denna service även att förbättras avsevärt.
Vi är tacksamma för alla som genom sitt resande med Länstrafiken är en del av den regionala trafiken i Norrbotten. Vi vill att resenärerna ska öka till antal och ser det som en självklarhet att arbeta aktivt med att förbättra utbudet och kvalitén för att kunna erbjuda en hållbar kollektivtrafik med god tillgänglighet, som är enkel att använda och är av hög kvalitet.
Mattias Bergdahl, VD Länstrafiken i Norrbotten