Läser i NSD (160916) om att sjukskrivningstalen i Norrbotten skjuter i höjden. Enligt Kjell Rautio, välfärdsutredare vid LO, beskriver han en ökad produktionspress samt att arbetsgivarna tar för lite ansvar. Mycket märkligt… från och med den 31 mars 2016 började nya föreskrifter gälla, avseende organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4). Vår psykiska och sociala arbetsmiljö är lika viktig som den fysiska, slogs nu fast av Arbetsmiljöverket.
När jag läser vidare i artikeln, hävdar NLL (Norrbottens Läns Landsting) genom HR-strategen Ellinor Nybom att de tar ansvar för sina anställdas mående och hälsa. Nämner friskvårdsbidrag samt att de följer en rehabiliteringsprocess…Ännu märkligare, då de är ålagda att upprätta en rehabplan om en anställd blir långtidssjuk, samt att friskvårdsbidraget är till stor del skattefria förmåner som arbetsgivaren kan erbjuda.
När jag bläddrar vidare i tidningen, finner jag en artikel ”NLL satsar miljoner på chefer”. Landstingsrådet Maria Stenberg (S) försvarar utbildningskostnaden på 3,5 miljoner, med att det finns ett behov att stärka ledarskapet.
Bristande ledarskap är något som ofta framkommer vid den årliga medarbetarenkäten som Landstinget gör och då blir alltså lösningen att cheferna behöver ytterligare utbildning!
Dagens arbetsorganisationer kännetecknas av nedskärningar, förändringar och hög arbetsbelastning. Det skapar en grogrund för konflikter samt dåligt mående på arbetsplatserna.
Här behövs ledare med kunskap och intresse för människor. Ledare som uppmuntrar medarbetarnas delaktighet. Ledare som har förmågan att balansera medarbetarnas individuella behov, mot de krav verksamheten ställer.
En av ledarskapets främsta uppgifter är att motivera andra människor att arbeta för att uppnå ett fastställt mål.
Förutsättningar för detta är:
- ge bra information
- skapa stark teamkänsla
- involvera och skapa helhetssyn
- man kan som chef driva på sina anställda, men man kan även inspirera dem.
- man kan kräva respekt, men respekt förtjänar man.
- man kan väcka fruktan och dåligt mående, eller man kan utstråla positiv energi och samhörighet.
- makt kan användas i gott syfte, men kan även missbrukas. Medarbetare som litar på sin ledare, ger ledaren legitimitet att använda sin makt.
Kan det vara så att det är felaktig rekrytering av chefer inom landstingen som gör att många anställda mår dåligt, samt väljer att byta jobb. Då hjälper det föga att skicka cheferna på ytterligare utbildning. Grundförutsättningen för en bra ledare, måste finnas naturligt. Där hjälper inga utbildningar.