Den goda (?) sjukvården

GOD VÅRD? Insändarskribenten anser att verksamheten i det här huset kunde fungera bättre.

GOD VÅRD? Insändarskribenten anser att verksamheten i det här huset kunde fungera bättre.

Foto: Kurt Engström

Insändare2015-04-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världen brinner; krig , terrorism, rasism och våld. I relation till det kan den lilla människans lidande, i vårt så kallade välfärdsland, te sig ringa.

Hårt pressad vårdpersonal försöker få politiker inse att patientsäkerheten samt personalens hälsa äventyras. Läkarna är bakbundna av NLLs felaktiga besparingsiver. En ansenlig del av pengarna går till oengagerade stafettläkares fantasilöner, höga politikerarvoden, inrättande samt drift av ny flyglinje (Luleå-Tromsö).

Min egen vandring i sjukhuskorridorer, både i Norrbotten och Västerbotten, är en följetong som pågått i åtta år och slutade med en komplicerad ryggoperation av en neurokirurg på Sophiahemmet i Stockholm. Som kvinna erbjuds man så kallad konservativ behandling, vilket innebär sjukgymnastik samt smärtstillande mediciner. Billigt för landstinget men kostsamt för individen som bryts ner av smärta, biverkningar av läkemedlen och därmed lever ett icke fullvärdigt liv.

Kirunas kommunalråd, Kristina Zakrisson (S) påstår att ”Vi har god vård i Kiruna” (offentligt möte 2014). Nu gör kommunalrådet en kovändning. Hon kan för lite om sjukvården (NSD den 21 mars).

Landstingsråd Maria Stenberg (S) anser att ”Vi har en bra vård i Norrbotten och det ska vi fortsätta ha” (NSD den 3 januari).

Hur definierar ni två kvinnliga politiker god/bra vård ?

Olov Abrahamsson, politisk chefredaktör NSD, skriver 30 december ”I grund och botten är NLL fortfarande ett välskött pastorat. De flesta norrbottningar är nöjda med sjukvården”.

Man kan undra vilka norrbottningar som är nöjda? Är det friska Lulebor?

Upplysningsvis: ”Statistik är som en gatlykta, den lyser upp ett mycket litet område, men är utmärkt att stödja sig på” (Torvald Gahlin 1958).

Landstingsdirektör, Mats Brännströms naiva uttalande om akut läge vad gäller vårdplatsbristen (NSD den 11 februari) vittnar om okunskap. Vi drabbade har för länge sedan insett att läget är kroniskt. Enklast för er makthavare är väl att göra som kung Karl XVI Gustav, när han hamnade i trångmål, vända på bladet och gå vidare.

En avslutande tanke: Vad är det som driver människor till nedrustning av det fundamentala i samhället – vård, skola och omsorg?

Förklaringen är antagligen att det svenska samhället styrs av en samling profithungriga amatörer, på statlig-, kommunal- samt landstingsnivå.