”Den psykiatriska vården fungerar inte”

Den psykiska ohälsan är stor bland både unga och gamla, men den psykiatriska vården, fungerar inte, skriver ”En 20-åring”.

Den psykiska ohälsan är stor bland både unga och gamla, men den psykiatriska vården, fungerar inte, skriver ”En 20-åring”.

Foto: isabell Höjman/TT

Insändare2018-06-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den psykiska ohälsan i samhället är stor idag bland både unga och gamla vilket ställer höga krav på att psykiatrin måste fungera. Utan vård kommer inte alla människor bli friska. Även om det finns många som återhämtar sig på egen hand med hjälp av vänner och familj är de långt ifrån alla. Människor behöver hjälp från vård i samhället för att må bättre. Idag får långt ifrån alla sökande hjälp, varför? Jo, därför att psykiatrin inte fungerar.

Psykiska sjukdomar pratas inte lika öppet om som fysiska sjukdomar, även om det blir bättre och bättre med tiden. Genom att det är tabu att exempelvis lida av en depression finns det risk att det är tuffare att söka hjälp. Dessutom kan det vara tungt att vända sig till en vårdkontakt när man känner sig svag. När man till slut modigt söker hjälp måste man vänta. Det finns inte lediga tider och man hamnar på den långa väntelistan. Det skapar problem för patienten som upplever att andra inte ser hur sjuk personen är.

De allra sjukaste måste väl ändå komma först? Självklart måste de allra sjukaste få hjälp först men vad händer med patienterna som inte är livshotande och får vänta? Jo, de blir ännu sämre och får lida ännu mer. Resan tillbaka mot ett friskare liv blir bara längre och dessutom kommer vården bli mer kostsam för samhället. Ingen kommer att tjäna något på det.

Vilken hjälp får den som söker? Eftersom det är stor brist på läkare, sjuksköterskor och samtalskontakter finns det tillräckligt med tider för att patienterna ska börja må bättre. Istället är läkare duktiga på att skriva ut läkemedel mot ångest och depression som hjälper för stunden men inte på längre sikt. För att förstå vad grundproblemet behövs det mer terapi. Vad är problemet med det? Jo, det tar längre tid och det blir dyrare men på längre sikt kommer det att minska återfallsrisken för patienterna oavsett vilken problematik som det gället.

Snälla, tänk inte bara på pengar utan lägg mer fokus på patienterna. Släpp tabun och sök hjälp! Då måste Politikerna ta sitt ansvar.

Läs mer om