Den som spekulerar i elpriset får ta konsekvenserna

"Byt till en leverantör där du kan binda elpriset", är uppmaningen från K.B. Johansson som förespråkar fasta avtal i turbulenta tider.

"Byt till en leverantör där du kan binda elpriset", är uppmaningen från K.B. Johansson som förespråkar fasta avtal i turbulenta tider.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-01-04 08:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare om elavtal i NSD den 2 januari.

Ser att jag fått igång en diskussion om elpriset, vilket är bra. Det som framgår av de som svarat på min första insändare är att citat; "Idag verkar inte elbolagen villiga att teckna avtal med priser som kan accepteras". Priser som kan accepteras, nej det är det som är finessen. Du kan inte få det lägsta elpriset om du binder ditt avtal, men det går att binda. Jag har bundit min dotters elpris för någon månad sedan, så jag vet att det går. Man skall inte ha rörligt elpris i den turbulenta tid som är nu. Att binda det är en form av försäkring mot höga kostnader, men då får du heller inte de lägsta priserna. Byt leverantör till en där du kan binda elpriset. Spekulerar man i elpriset skall man dra konsekvenserna av det som vilken annan spekulation. Sedan kan man fundera över varför den blå-bruna regeringen vill sekretessbelägga vilka som får elstöd. En misstanke är att spekulationsekonomin är starkast i storstadsområdena så där hamnar antagligen 90 procent av stödet.


Sedan bör man fundera över hur elmarknaden ser ut. Den är inte frisk, det är ingen fungerande marknad, det är ett "oligopol", med andra ord nästan ett monopol. Vi har i Sverige ett fåtal stora producenter, kanske fem stycken. Därför fungerar inte marknaden. När man drog igång elmarknaden kring sekelskiftet 2000, så var Norge exemplet, där fungerade det. Då skulle man göra likadant i Sverige. Men det man (politikerna) inte kollade var att Norge har över 250 elproducenter, där har varje kommun har i princip sitt eget elbolag. Men i Sverige har vi fem stycken, då går det inte att få en fungerande elmarknad. Jag har försökt köpa egen el i Norge, men det går ej. De små elbolagen måste ha en licens för att sälja utanför sitt eget lokala elområde, den är för dyr så det lönar sig inte. Därför kan du inte köpa Norsk billig vattenkraftsel i Sverige. Alltså är elmarknaden anpassad för de stora "drakarna" i Sverige. De kan köpa dyra licenser och diverse halvskumma bolag som vidaresäljer el. Köper man av dessa säljbolag så får du "spotpriser" och kan inte binda elpriset. 
Grundproblemet är att viktig infrastruktur i samhället kan inte lämnas helt till marknaden, då utvecklas monopol och spekulationsekonomi. Som vi nu ser med elmarknaden.
Problemet finns i både elmarknaden, telemarknaden med mobilnät, banker, kommunikationer på järnväg, flyg och väg. Vi i periferin drabbas alltid speciellt hårt av bristerna i styrning av systemen.
Att ge elstöd är att sätta plåster på såret istället för att åtgärda grundproblemet, som är en inte fungerande elmarknad