När folkpensionen infördes för 100 år sedan var den ganska låg och följde sedan inte med kostnadsutvecklingen. Pensionen gick inte att leva på och går fortfarande inte att leva på för en stor del av Sveriges pensionärer.
I den allmänna pensionen finns ett grundskydd i form av en garantipension, kopplad till ens livsinkomst, som garanterar en lägsta skälig levnadsnivå. Men hur skälig är den då den ligger under gränsen för fattigdom 10 800 kronor i månaden.
Pensionsmyndigheten har i dagarna redovisat en undersökning som visar att 35 procent av pensionärerna har en inkomststandard under 10 800 kronor, det vill säga är fattiga.
Bara garantibeloppet
Merparten av dessa är kvinnor som har en låg livsinkomst därför att de har tagit stort ansvar för hem och barn och förvärvsarbetat i lägre utsträckning än männen. Var fjärde garantipensionär har en så låg inkomstgrundande pension att de enbart får garantibeloppet.
Många pensionärer som får låga ersättningar ur den allmänna pensionen höjer sin inkomststandard betydligt med hjälp av bostadstillägget som är behovsprövat och söks hos försäkringskassan.
Jag tycker det är bedrövligt att garantipensionen ligger under fattigdomsgränsen. För många äldre är det svårt och krångligt att fylla i blanketter för att söka bostadstillägg och dessutom upplever många det som skamligt att leva på bidrag.
Tyvärr måste jag konstatera att vi har inte bara barnfattigdom utan också äldrefattigdom i vårt välmående land.