Det är anmärkningsvärt att många, oavsett utbildning, IT- eller teknikintresse, fortfarande inte vet vad en podcast är eller hur man lyssnar. Samtidigt är det lätt att glömma när man själv gör något regelbundet, att andra kanske inte gör det alls.
Att lyssna på en podcast är enkelt och bekvämt. Som lyssnare väljer du aktivt vad du vill lyssna på och när. Du streamar eller laddar ned de program du är intresserad av och lyssnar på dem när du vill; när du åker till jobbet, tränar, städar eller helt enkelt när du har tid över.
Podcast, eller ett förinspelat radioprogram, för det är precis vad det är, fortsätter att växa som fenomen i Sverige. Men vi är övertygade om att poddlyssnandet skulle kunna öka dubbelt så snabbt. Idag finns över 500 svenska podcasts, som riktar in sig på alla tänkbara ämnen, allt från att föda barn till nya tv-spel.
Sveriges Radio, som var tidigt ute med att lägga ut vissa av sina program på nätet, har bidragit till det ökade intresset. Men även kvällstidningarna, Dagens Industri, TV4 och stora kommersiella podcasts har på senare tid öppnat dörren för många oinvigda lyssnare. Och de senaste åren har utbudet av olika podcasts mer än dubblerats. Trots det har kunskapen om hur man lyssnar inte nått fullt ut. För det är ingen som talar om hur man gör. Podmakare ochmedia tar det för givet att alla vet hur man lyssnar.
2011 lyssnade 669 000 svenskar mellan 16 och 80 år på podcast minst en gång i månaden. 2014 var siffran nästan 1,8 miljoner. 714 000 av dessa lyssnar minst en gång per vecka. Men tillväxten skulle kunna vara det dubbla. Minst.
Hur gör man då? Du lyssnar via någon podcast-app (finns en uppsjö, till exempel podcaster och instacast), någon av alla de hemsidor som samlar podcasts eller enklast av allt – direkt via den enskilda poddens hemsida.