Obs-platser till Haparanda vårdcentral återinförs. Varför?
Kommunalrådet Gunnel Simu anser det bero på överläggning och bra dialoger med landstingsrådet Kent Ögren. Förvisso har det haft en "viss" betydelse i sammanhanget men den verkliga anledningen anser jag vara att frågan just nu ligger helt i linje med närsjukvårdsutredningens direktiv - "Primärvården skall bedrivas effektivt och med tillgång till sådan kompetens att antalet patienter som hänvisas till den specialiserade vården minimeras".
En besvärande verklighet för landstingets styrelse är att patientflödet nu går i precis motsatt riktning. Detta ökade flöde som nu under lång tid resulterat i utdragna och ständiga överbeläggningar på Kalix sjukhus beror självklart inte enbart på antalet patienter från Haparanda.
Nej, det handlar om sommarstängning av, och generellt minskade, vårdplatser som inte motsvarar Östra Norrbottens behov.
Nya nationella riktlinjer för hjärtsjukvården skall garantera att patienten får den allra bästa vården, då behövs ibland specialistens insatser på sjukhuset. Ett dilemma i detta sammanhang blir då att den kommande närsjukvården skall ha jouransvar och kunna erbjuda ett tryggt, och säkert, akut omhändertagande året och dygnet runt.
Det som inte ingår är att ta hand om akuta sjukdomstillstånd som kan kräva intensivvård eller operationer. Multisjuka äldre behöver en vård som finns nära, javisst, men har inte dessa volymmässigt stora patientgrupper rätt till vård på lika villkor eller har de bara rätt till "en anpassad vård" utan sjukhusets samlade resurser?
Vi politiker har tidigare lovat och sagt "Vi vill försvara och stärka demokratin som värdegrund och politiken som verktyg för utveckling och rättvis fördelning".
Vem behöver vården mest, vilka patientgrupper och behandlingsinsatser skall vi prioritera med allt sämre ekonomiska förutsättningar?
En politisk eller tjänstemannastyrd frågeställning?