Framtiden står på spel – strejka för klimatet

"Det krävs att även vi vuxna står sida vid sida med ungdomarna i kampen för planeten".

"Det krävs att även vi vuxna står sida vid sida med ungdomarna i kampen för planeten".

Foto: Janerik Henriksson

Insändare2019-09-27 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 27 september inleds en global generalstrejk för klimatet. Det är organisationen Earth-Strike.com som står bakom initiativet tillsammans med bland andra Greta Thunbergs Fridays for Future. SAC Syndikalisterna blir därmed den enda fackföreningen i Sverige som hörsammar strejkuppmaningen. De stora fackförbunden lyser med sin frånvaro.

Att produktionsförfarande och medarbetarinflytande är avgörande för miljö och klimatpåverkan blir allt tydligare för både miljörörelsen och arbetarrörelsen. Därmed måste kampen för miljön hänga samman med kampen om makten över produktionen.

Därför varslar SAC Syndikalisterna om internationell politisk strejk den 27 september.

SAC:s generalsekreterare Erik Bonk har följande att säga om strejken: ”SAC Syndikalisterna gör vad vi kan för att motverka denna dystra utveckling. Vad gör LO och de andra stora fackförbunden?”

LO, TCO och SACO har vid en träff med Fridays for future Sverige uttalat sin sympati för det tryck som ungdomarna åstadkommit genom sina klimatstrejker. Det ser vi som positivt. Men fackförbunden är inte beredda att ta till stridsåtgärder. Tidigare i fackföreningsrörelsens historia har man inte varit rädd för att strejka för politiska krav, tex rösträtten. Nu, när världens framtid står på spel, väljer de stora svenska förbunden att inte sätt kraft bakom orden. Ute i världen tar flera stora fackförbund sitt ansvar och solidariserar sig med ungdomarna genom att strejka för att visa att nu är det allvar.

För att ta trycket som skapats till nästa nivå krävs att även vi vuxna står sida vid sida med ungdomarna i den gemensamma kampen för planeten. Luleå LS av SAC uppmanar Luleborna att delta i klimatdemonstrationen i Luleå den globala strejkdagen den 27:e september.

Sedan den första rapporten kom ut från FN:s klimatpanel om utsläppens klimatpåverkan 1990, för 29

år sedan, har de globala utsläppen ökat med 65 procent. Enligt en rapport från 2017 släppt av Carbon Disclosure Project kommer 71 procent av världens globala industriella växthusgasutsläpp från bara 100 storföretag. Det är uppenbart att storföretagens intressen inte driver mänsklighetens välstånd framåt.

Världens ledande klimatforskare har varnat oss för att om vi misslyckas med att stoppa jordens medeltemperaturhöjning vid 1,5 grader riskerar utvecklingen bli katastrofal, med massutrotning, svält, torka, översvämningar, bränder och spridning av infektionssjukdomar på en aldrig tidigare skådad global skala.

Syndikalisternas generalsekreterare Erik Bonk konstaterar:

”Tiden att handla är nu. Snart är det för sent. Historien ska veta att vi syndikalister var först som fackförening i Sverige att samarbeta med klimatrörelsen för att rädda planeten undan storföretagens destruktiva intressen”.

Läs mer om