Har vi lika många älgar som träd?

Signaturen "Slutavverkad älgstam" menar att det på Länsstyrelsens älgtilldelning verkar som om beståndet av älg är enomrt stort.

Signaturen "Slutavverkad älgstam" menar att det på Länsstyrelsens älgtilldelning verkar som om beståndet av älg är enomrt stort.

Foto: Per Lundström

Insändare2020-07-21 14:14
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är med förvåning en "icke-jaktexpert" läser om årens och årets älgtilldelning. Första frågan; finns det så många älgar att det (förståndet) svämmar över i Länsstyrelsens tilldelningsskallar när man ger tilldelningar? Ett snabbt överslag i läsningen visar att samebyarna ska ha stor tilldelning och Länsstyrelsen "själva" kapar åt sig stora tilldelningar. 

Skogsbolagens träpinneodlingar måste ju räddas så  "Det är bara att skjuuut!". Och det ryktas om att så också sker. Många skogsbolags påskjutna älgstackare är färdig köttfärs när de faller ny i blötmyrarna runt om i Norrbotten. Färdigt recept; älgfärs kryddat med "myrpors". 

Det är synd om skogen och skogsplantorna som älgarna tycks rycka upp med rötterna, om man får tro skogsbolagens skogsvårdare som tycks använda stridsvagnar när det slutavverkas på skiftesuppdrag. De liknar slagfälten i världskrig då avverkningarna lämnas för tillgång till allemansrättens utnyttjare bland annat. Det är bara förvånande att jaktlagen inte söker tillstånd för att använda stridsvagnar under älgjakten också. Det skulle smälla högt i vissa jaktkretsar! 

Man kan nästan tro att det finns lika många älgar som det finns träd i Norrbottens skogar när älgtilldelningen offentliggörs.