Hur många ska behöva bli långtidssjukskrivna?
Förtroendet för socialförvaltningens ledning är förbrukat, anser skribenten,
Foto: Andreas Sjölin / TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Hur många ska behöva bli långtidssjukskrivna eller sluta sina arbeten? Hur mycket kompetens ska gå förlorad i förvaltningen innan någon verklig förändring sker? Det arbetsmiljöarbete som nu genomförs har bara lett till högre arbetsbelastning och mer frustration ute i verksamheten. Vi har nått vägs ände och är många som fått nog!
Varken arbetsgivaren eller politiken har lyckats hantera den situation som uppkommit genom långvariga brister i ledarskapet. Istället verkar ansvariga politiska företrädare mer intresserade av att skydda en tjänsteperson som, med facit i hand, i bästa fall inte klarar sitt uppdrag och i sämsta fall är direkt olämplig på sin post.
Socialförvaltningen står inför stora utmaningar de kommande åren. Med allt som händer i Boden, av vilket mycket är positivt, är bemanningsfrågan, arbetsmiljön och ekonomin för förvaltningen problem som måste hanteras på bästa tänkbara sätt. Då kan vi inte ha ledning som saknar grundläggande förtroende hos sina anställda. Vi behöver en ledning som med tillit, god kommunikation och kompetens kan leda oss igenom de svåra år som väntar.
En sak är i alla fall säker. Utan en ny ledning kommer inte jag att arbeta kvar i förvaltningen länge till. Vi är med högsta sannolikhet många som gör det vägvalet. Kompetens är svårt att hitta redan idag och det kommer inte att bli lättare längre fram. Efter lång tid vid rodret är det dags för socialchefen att kliva åt sidan och lämna över till någon bättre lämpad. Den situation vi befinner oss i nu måste få ett slut!