Angående de senaste dagarnas artiklar om regionens könsfördelning bland chefer.
Forskning visar att när det är en jämn könsfördelning i organisationen ändras också villkoren på arbetsplatsen för alla anställda till jämnare villkor mellan män och kvinnor. En organisation som har en jämn könsfördelning är den bästa organisationen och att ha ett chefskollektiv med jämn könsfördelning är av stor vikt.
Att regionen inte har en jämn fördelning på 50 procent i toppen visar bara att man har tagit den enkla vägen, det finns kvinnor som har de kompetenserna som behövs men man har bara valt att inte söka efter dom. Det sänder ut en negativ signal från regionen.
En chefskår som speglar samhället är en tydlig signal till hela organisationen och ut i samhället vad man står för som arbetsgivare, oavsett det är en manlig organisation eller en kvinnlig. Vid exempelvis rekryteringar av nyanställda är det en oerhört viktig signal med en jämn fördelning mellan män och kvinnor, en anledning är att dagens arbetssökande ogärna söker sig till ojämställda organisationer.
En jämn könsfördelning i toppen ökar också antalet anställda av det underrepresenterade könet i alla led vare sig det är i en manlig organisation eller en kvinnlig. Manliga arbetsplatser behöver fler kvinnor och vice versa, därför är det en viktig fråga att lyfta.
Som kvinna i en manlig organisation ser jag de förändringar som skett när det har anställts fler kvinnor inom chefskollektivet, en av följderna är att det anställts fler kvinnor totalt och villkoren för kvinnorna har närmat sig männens. Organisationen är attraktiv.
Det finns en hel del som behövs göras för att kvinnor och män ska ha samma villkor på arbetsplatserna och framför allt att det finns män som står upp för lika villkor på arbetsplatserna.
Jämn könsfördelning i toppen ger jämnare villkor
Jämn könsfördelning är en viktig signal för Region Norrbotten, anser Kristina Lindqvist.
Foto: Elisabeth Hedman
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.