LKABs hot ett lågvattenmärke

Gruvsamhälle. Miljarder har Malmberget genererat till statskassan. Men det är svårt att få något tillbaka.

Gruvsamhälle. Miljarder har Malmberget genererat till statskassan. Men det är svårt att få något tillbaka.

Foto: Kurt Engström

Insändare2016-05-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

LKAB hotar med att stänga Malmbergsgruvan. En gruva som genererat – och förhoppningsvis kommer att generera – miljarder kronor till statskassan, till gagn för hela svenska folket. Hade det varit ett privat gruvföretag hade väl ledningen roffat åt sig sina bonusar och fallskärmar och stuckit.

Även LKAB som bolag, dess ledning, arbetare och entreprenörer har haft, och kommer att ha nytta av de kommunala institutioner som vårdcentraler, skolor, äldreboenden, idrottsanläggningar och andra serviceinrättningar som nu måste rivas och byggas upp på nytt.

Även om LKAB, med all rätt, får stå för en ansenlig del av kostnaden så kommer stadsomvandlingen till följd av gruvbrytningen ändå att ha kostat oss skattebetalare i kommunen massor i slutändan.

LKAB är ett statligt bolag. Det finns pengar i statskassan. Söderut satsas det flera miljarder på höghastighetsjärnvägar. Till flyktingmottagningen verkar det finnas valv att ösa extra miljarder ur.

Svenska folket får om så krävs, gemensamt stå för den miljard (en spottstyver) som skiljer parterna åt i den av LKAB skapade konflikten.

Jag är för en human flyktingmottagning, så att människor som flyr från krigets fasor och fruktansvärda terrordåd, ska få en fristad i Sverige.

Men när LKAB hotar att försätta en hel kommun i konkurs, ja då vete sjutton. Då hårdnar också mitt mjuka hjärta...