Mer måste hända!

Skolans dag. En dag som uppmärksammar villkoren för landets lärare i grund- och gymnasieskolan.

Skolans dag. En dag som uppmärksammar villkoren för landets lärare i grund- och gymnasieskolan.

Foto: Roald, Berit

Insändare2016-09-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 13 september 2016 firar vi ”Skolans dag”. En dag att uppmärksamma villkoren för landets lärare i grund- och gymnasieskolan och det fantastiska arbete de gör varje dag!

Vi vet både du och jag att framtidens ledare, läkare och längdskidåkare just nu har startat skolan.

Vad är att vara lärare? Att vara lärare är att vara modig, att vara den som ser och som säger ifrån. Och ibland vara den som står i bakgrunden. Att se till att mobilen är avstängd, att ge den blyge mod och den som behöver lugn får just det.

Att vara lärare handlar om att skapa trygghet och sammanhållning, att utvecklas och växa tillsammans och att se och stärka varje elev. Att leda och skapa relation. Att hitta styrkor och vägen till utveckling hos den som är fröet till en framtida vuxen.

Att vara lärare är att vara del av något större, vi är alla olika men vi arbetar för samma sak. Att vi är del av världen och att vi har världen i vårt klassrum.

Jo, att vara lärare är att tro på framtiden, att tro på sig själv och att tro på andra.

Men det finns ett stort men. Ingen har kunnat undgå den stora lärarbristen. En bristsjukdom som bör högst upp på varje politikers att-göra-lista.

Det kommer inte som en överraskning, Lärarförbundet och SCB kunde våren 2015 varna för att lärarbristen förvärrats och beräknade att 65 000 lärare kommer att saknas 2025. Sedan dess har 70 000 barn och ungdomar på flykt kommit till Sverige – vilket motsvarar två tredjedelar av en årskull. Nya bedömningar från utrikesdepartementet visar nu att det kan saknas 60 000 lärare redan 2019.

Antalet lediga jobb sommaren 2016 var 22 procent fler än året och lärare är högvilt på arbetsmarknaden. Både lärarnas hälsa och elevernas resultat riskeras när lärare saknas. Och vår framtid hotas. Vem ska utbilda framtidens sjuksköterskor, ingenjörer och elektriker om lärare saknas?

Antalet antagna till lärarutbildningarna efter första antagningen ligger kvar på samma nivå som förra läsåret. Enligt Universitetskanslerämbete (UKÄ) behövs dock 8 000 fler examinerade varje år för att täcka behovet. Och det saknas skolledare och vikarier.

Detta när många lärare i Sverige under flera år tillbaks upplevt stress. Färre lärare arbetar heltid jämfört med ett internationellt genomsnitt. Enligt Lärarförbundets rapport ”Låt lärare vara lärare” arbetar uppskattningsvis 5 000 grundskollärare deltid på grund av hög arbetsbelastning. Stort ansvar, många ansvarsområden och ansvar som inte följs av resurser.

– När lärare får tillräcklig tid till planering, utveckling och kollegialt samarbete, får hålla sig friska och orkar jobba heltid – då kan både mötet mellan lärare och elev samt undervisningen kvalitetssäkras, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Mer måste hända!

En överväldigande majoritet av lärarna är också positiva till ökat stöd från andra yrkeskategorier i skolan, som administrativa lärarassistenter och en utbyggd elevhälsa.

– Detta är en kraftig larmsignal till landets politiker. Det är tydligt att lärarna fortfarande inte har tillräckligt bra förutsättningar att fokusera på kärnuppgiften: elevernas lärande. De förändringar som gjorts när det gäller minskade dokumentationskrav har uppenbarligen inte heller fått tillräckligt genomslag ute på skolorna, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Lärarförbundet kräver att varje ny reform på skolans område måste matchas med statliga pengar och resurser. Nya förslag bör också innehålla en konsekvensanalys av vad förslaget innebär för arbetsbelastningen.

Vi är lärare och vi har världens viktigaste yrke. Det ska också värderas högt. Höga krav och höga mål på skola och elever kräver höga insatser!

Låt ”Skolans Dag” bli en påminnelse till politikerna om att världens viktigaste yrke också borde ha världens bästa villkor.