Öppenhet inget som kan proklameras

Schhhh! En tystnadskultur går snabbt att skapa. Förtroende och tillit tar tid att bygga upp.

Schhhh! En tystnadskultur går snabbt att skapa. Förtroende och tillit tar tid att bygga upp.

Foto: ANNIKA AF KLERCKER / TT

Insändare2015-07-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På en fråga från Sveriges Television om den påstådda tystnadskulturen i Luleå kommun säger kommunalrådet Niklas Nordström.

– Det är ett väldigt allvarligt påstående och jag bedömer att det inte finns någon substans i det. Och han fortsätter.

– Vänsterpartiet har varit aktiva med att förmedla den här bilden.

Jag vet inte vilken vänsterpartist som i det här sammanhanget har tagit ordet ”tystnadskultur” i sin mun. Kanske har det hänt och kanske finns det rent av substans i påståendet.

Kulturer på en arbetsplats är inget man kan proklamera typ ”Här råder öppenhet, någon som inte håller med?”. Det handlar om arbetssätt som grundläggs över tid. En tystnadskultur kan skapas ganska snabbt. En kultur av öppenhet tar längre tid att bygga upp, eftersom det handlar om förtroende och ömsesidig tillit. Därför måste den vårdas.

Jag har haft intrycket att Luleå är en kommun där det råder stor öppenhet. Men samtidigt är jag rätt säker på att det i en stor kommunal organisation även finns arbetsplatser med tystnadskultur. Precis som i samhället i övrigt.

Därför är det så viktigt hur ledning och chefspersoner agerar och hur man uttrycker sig. Det bör ingå i en kommunal chefspersons kompetens att värna öppenhet och exempelvis inte uppmana personer eller uppdragstagare som får sin lön av kommunen att vara ”mindre kritiska”.

Tillit, förtroende och öppenhet hänger ihop. Det är värden som byggs upp över tid. Det är också värden som är sköra och lätt kan få sig en törn eller förstöras. Ledarpersoner, både politiker och tjänstemän, har ett särskilt ansvar.