Personalkrisen i omsorgen måste tas på större allvar

Den sinande personaltillgången i äldreomsorgen tas inte på tillräckligt allvar av de ansvariga, anser skribenten.

Den sinande personaltillgången i äldreomsorgen tas inte på tillräckligt allvar av de ansvariga, anser skribenten.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Insändare2023-06-05 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket” (Winston Churchill).

Personer över 80 år kommer att öka med 50 procent på tio år och hitintills har ingen regering eller SKR (Sveriges kommuner och regioner) hanterat den allt sinande personaltillgången på någon nämnvärd grad av allvar! 

Tidigare generation av uppoffrande kvinnor inom svensk äldreomsorg som ställt upp i ur och skur för att kompensera underbemanning tillhör inom en snar framtid det förgångna. Kommunal svarar med ”skyddad yrkestitel för undersköterskor”, ett fiasko som inte kommer betyda något för nyrekrytering med tanke på hur kommunerna löser situationen idag med helt outbildade springvikarier som inte ger den trygghet och kontinuitet som de gamla och den ordinarie personalen behöver.

Rekryteringsslogan från våra kommuner när det gäller kvinnor till äldreomsorgen lyder oftast ”du får så mycket tillbaka”, ja vad får du tillbaka förutom uppskattningen från de gamla? En oförskämt dålig lön med ett skämtsamt ob-tillägg, varannan helgarbete, delade turer och ett tungt, stressigt och fysiskt påfrestande arbete som gör att många inte orkar till sin nu allt högre pensionsålder.

Trots detta hör man aldrig en chef inom det kommunala ansvarsområdet påpeka var skon klämmer, varför ungdomen i allt högre utsträckning väljer bort äldreomsorg i den nära vården med människan, på golvet! 

I NSD 27/5 säger Anna Lejon (enhetschef) Luleå kommun angående eventuella sommarjobb inom äldreomsorgen: ”Det finns arbetsroller även för de utan vård och omsorgsutbildning, ett bra bemötande och en strävan för att utvecklas är de absolut viktigaste egenskaperna, resten går att lära sig”.

 Alla på golvet vet att även de utan någon som helst yrkesutbildning får göra nästintill samma arbetsmoment som de med utbildning. Så denna högst medvetna ”dimridå av information” hör väl snarlikt till Haparanda kommuns tidigare utbildningsinsatser, dvs två timmars introduktion, resten får du lära dig på arbetsplatsen?

Borde vi inte idag 2023 vara förskonade från dylika klavertramp från tjänstemän i ledande ställning? I samma inlägg säger Lova Nyman (sjuksköterskestudent): ”Man får tillbaka lika mycket som man ger”, vilket istället borde vara: ”Man förlorar mer än man får tillbaka med tanke på den rådande situationen med allt fler som vill lämna svensk äldreomsorg, allt enligt färska siffror från Kommunal.

Nu avkrävs handlingskraft från vårt fackförbund Kommunal som visar varför vi medlemmar fortsätter tillhöra facket att företräda oss via vår skyhöga medlemsavgift! Kravet ska gälla en omedelbar förändring av våra villkor, allt annat kommer att sänka svensk äldreomsorg i botten och fortsätta ge våra äldre en allt lägre status och sluta med total katastrof för en hållbar framtida nyrekrytering av ungdomar till svensk äldreomsorg!  En del Norrbottenskommuner tar nu in bemanningsföretag för att lösa sommarsituationen, vart är vi på väg?