Inom vården är problem med för få medarbetare jämfört med arbetskraven i dag mer uttalad än någonsin. Problem sträcker över så gott som alla verksamheter och så gott som alla kategorier av vårdpersonal och är den främsta orsaken till dålig arbetsmiljö.
Denna situation är inte längre en tillfällighet utan ”det nya normala” och konsekvenserna är allvarliga. Snart går det inte längre säga ”Vi hade det tufft, men klarade oss – ni har varit fantastiska!”. Det mantrat har alla vi som jobbar inom vården hunnit höra många gånger under de senaste åren. Men vad har varit priset av detta ”fantastiska arbete”?
Personal som:
- behövt jobba genom lagstadgade pauser eller raster
- inte fått ta semester när eller så länge som de velat, eller kanske inte alls
- varit tvungna att lägga familjelivet i bakgrunden
- inte orkat med allt detta och blivit sjukskrivna eller slutat sin anställning
Barn som:
- känner att föräldrarna alltid är på jobbet och aldrig hemma
- alltid är sista på dagis
Arbetsgivare (Regionen) som:
- klappar sig på axeln, ekonomin är ju på plus!
- berömmer personalen med tack-ord, och som ersättning för allt slit tvingar de dem att fortsätta jobba under samma eller ännu sämre förutsättningar
Sommarbemanningen är på många håll katastrofal – även de viktigaste arbetspass går inte att fylla för scheman bryter mot arbetstidslagen. Vad händer om någon blir sjuk? Det finns ingen som då kan hoppa in. (Är man lyckligt lottad och fått semester, bör man stänga av telefonen så att semestern inte avbryts!)
Regionen måste ta sitt arbetsgivaransvar! Händer det inte kommer hälso- och sjukvården haverera, för kamelen kan inte bära en enda halmstrå till.
Det är arbetsgivarens ansvar att resurserna anpassas till kraven i arbete. Att utöka bemanningen är det enda sättet som kan försäkra en god och jämlik hälso- och sjukvård i Norrbotten. Att påstå annat vore absurdt.
Det är hög tid att inse det faktum att hela Norrbotten är, nationellt sett, glesbygd. Det behövs något att locka hit arbetstagare med: Bra lön, vettig arbetsbelastning, garanti om semesterrätt, möjlighet till vidareutbildning etc. Precis samma verktyg som hade kunnat användas för att behålla flera av de medarbetare som lämnat sin regionanställning de senaste åren.
Ni som bestämmer, visa att ni verkligen vill rädda sjukvården i Norrbotten: Budgetera mer till personalkostnader samt erbjud konkurrenskraftiga löner och vettiga anställningsavtal och öka bemanningen - NU!