Lärarförbundet har granskat lärarnas löner i ett internationellt perspektiv. Sverige hamnar på föga smickrande 22:a plats av 32 länder. Löneläget är högre även i Finland och Danmark, enligt OECD:s senaste rapport.
Två danska lärare tjänar lika mycket som tre svenska. I våra grannländer gör man helt klart en annan och högre värdering av läraryrket.
Just därför blir frågan om höjda lärarlöner alltmer en ödesfråga. Hur ska vi få någon att vilja bli lärare i framtiden? Det är hög tid för förändring.
Att satsa på lärarlönerna är att investera i eleverna, deras utveckling och resultat, och därmed Sveriges framtid och tillväxt.
En avgörande fråga är om det i framtiden kommer att finnas tillräckligt med utbildade lärare på svenska arbetsmarknaden?
* Detta år var det 2000 färre sökande till lärarutbildningen jämfört med år 2010.
* Inför hösten 2011 var det 18 procent färre förstahandssökande till lärarutbildningarna enligt Högskoleverket.
* I ett av våra grannländer arbetar stat, kommun och arbetsmarknadens parter sedan några år tillsammans i projekt, som syftar till att höja läraryrkets status och attraktionskraft. Förutom studentrekrytering, lärarutbildning och fortbildning bevakas bland annat lönefrågan.
Det handlar om lärares löner jämfört med andra yrken med motsvarande eller kortare utbildningslängd, om lärares ingångslöner jämfört med dem i andra branscher och om lärarnas lön i en internationell jämförelse.
Är det så att det finns ett samband mellan lönenivå och utbildningsval?
Borde vi inte satsa på lärarna i den svenska skolan innan det är försent?